hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milyen forrásokból táplálkozik az amerikai republikanizmus?
Új Atlantisz
Milyen forrásokból táplálkozik az amerikai republikanizmus?

Botticelli: Lucretia halála. Shakespeare több művében foglalkozik a Római Köztársaság eredettörténetével.(Forrás: Wikipédia / DIRECTMEDIA Publishing GmbH)

2023. 04. 20.
Hogyan és miért pont az Egyesült Államok lett a „szabad világ vezetője”? Honnan vették a honalapítók az eszméiket? Az amerikai politikai hagyomány eredete a középkori és reneszánsz Európa örökségéhez nyúlik vissza.

A 400 éve, 1623-ban kiadott első Shakespeare-összes (fólió) a nyugati kultúra ikonikus könyve. Nélküle az addig csak inkább színházi használatra szánt olcsó „quartókban” kinyomtatott Shakespeare-drámák valószínűleg a feledésbe merült sok száz kora újkori színdarab sorsára jutottak volna – nem lenne a Macbeth, a Julius Caesar,

A vihar… Az első fólió nagy hatású utóélete azonban nemcsak a nyugati irodalmi, de politikai kultúrán is rajtahagyott kitörölhetetlen nyomról árulkodik.

Shakespeare Amerikában

Az első fólió csaknem ugyanakkor – mindössze két évvel később – látott napvilágot, mint ahogy a zarándok atyák hajóra szálltak az Újvilág felé. A szövegek elválaszthatatlanul összefonódtak az amerikai kultúrá­val és történelemmel az első kolóniák meglapításától fogva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!