Jeanne d’Arc után I. Erzsébet királynőt is nem binárisként ábrázolná egy londoni színház
Történelemhamisítás a transzlobbi népszerűsítéséért?
Jeanne d’Arc után I. Erzsébet királynőt is nem binárisként ábrázolná egy londoni színház

Illusztráció - A Globe Színház egyik előadása.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 23.
A londoni Shakespeare’s Globe színház honlapján nemrégiben olyan tanulmányt tett közzé, melynek a szerzője azt igyekezett bebizonyítani, hogy nemcsak Jeanne d’Arc volt valójában nem bináris nemű, hanem I. Erzsébet királynő is.

A Shakespeare’s Globe a közelmúltban leginkább a botrányairól híresült el, hiszen az LMBTQ-lobbit támogató, történelmietlen tanulmányt tett közzé a weboldalán, megmagyarázva, hogy miért ábrázolták Jeanne d’Arc-ot nem bináris neműként, vagyis olyan emberként, aki nem sorolja magát sem a nők, sem a férfiak közé. A színdarabban Jeanne d'Arc esetében az „ők” személyes névmást használták egész végig.

Kit Hejam transz-aktivista a színház honlapján közzétett tanulmányában azt állítja, hogy a paraszti sorból származó francia hadvezérnő nemcsak megkérdőjelezte a korabeli patriarchális társadalom alapjait azzal, hogy nőként hadsereget vezetett, hanem a „története valójában azt is megmutatja számunkra, hogy a gender soha nem csak a testhez kötődött szigorúan”.

A tanulmány szerzője szerint Jeanne d’Arc nemcsak azért viselt férfiruhát, mert ez volt a praktikus megoldás számára hadvezérként, hanem a nemi identitása sem volt egyértelmű. Hejam ráadásul elképesztő módon azzal érvel, hogy a történelmi személyiség esetében a nemi nonkonformitás szellemi eredetű volt, „Istennek tetsző”, sőt „Isten parancsát” követte vele.

A színház honlapján megjelent tanulmányban Hejam nemcsak Jeanne d’Arc-ról igyekszik utólag bebizonyítani, hogy transznemű vagy nem bináris lett volna, hanem többek között I. Erzsébet királynőről is.

A transz-aktivista szerint a királyné azért utalt magára „királyként, királynőként és hercegként”, mert ő is nem bináris nemű volt, és a női nemi identitása mellett a férfi uralkodói énjét is hangsúlyozni akarta.

Hejam állításai sokakban felháborodást keltettek. Dr. Jane Jones filozófus szerint az aktivista tanulmánya azért problematikus, mert azokat a történelmi női szereplőket, akik tradicionális férfi-szerepeket töltöttek be, automatikusan „transz-férfivá” „nem nővé” vagy „nem binárissá” nyilvánítják.

Ez történik, amikor a genderideológia vallássá válik. Nem írhatják újra a történelmet azért,
hogy a jelenlegi ügyüket népszerűsítsék”

- írta a közösségi médiában egy felháborodott olvasó.

„Amúgy se volt elég női példaképünk, és évtizedeket töltöttünk azzal, hogy újra felfedezzük a női művészeket, írókat és vezetőket. Most pedig ez a visszafelé haladó ideológia megpróbálja ezt elvenni tőlünk” - kommentálta a tanulmányt Joan Smith írónő.

(The Christian Institute / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!