hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért tudománytalan megkérdőjelezni a bináris nemiséget
A transzgender ideológia ellentmondásai
Ezért tudománytalan megkérdőjelezni a bináris nemiséget

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 02. 03.
A legutóbbi időkig egyetértettünk abban, hogy a biológiai nemünk meghatározása objektív kérdés: az emberek 99 százaléka vagy fiúnak vagy lánynak születik. Ma már viszont orvosok és tudósok is képesek azt állítani, hogy a biológiai nemünk nem „bináris”, hanem egy spektrum, ilyenformán a nemi identitás már nem a testi adottságainktól, hanem kizárólag az önmeghatározásunktól függ.

„Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a születéskor meghatározott nem számos esetben még biológiailag sem olyan egyértelmű, mint amilyennek első megközelítésben látszik” – szögezte le a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság nagy port kavart közleménye.

Transzgender témában korábban viszonylag világos tétel volt, hogy vannak olyan emberek, akiknek a nemi identitása (a „lelki neme”) nem egyezik meg a biológiai nemével. Az ebből fakadó stressz, szorongás, depresszió és egyéb pszichés tünetek gyűjtőneve a nemi szerep diszfória (nemi identitászavar). A transzneműek aránya amerikai egészségügyi becslések szerint a népesség legfeljebb 0,5 százalékára tehető. (Az USA 317 millió lakosából 1,5 millió.) 

Tőlük eltérően elsősorban nem lelki, hanem biológiai okokból küzdenek nemi identitászavarral a nemi kromoszómarendellenességgel élők (például a Klinefelter- és Turner-szindrómások), illetve a köztes nemi jelleget hordozó interszexuálisok, akiknek magzati fejlődési rendellenességek folytán női és férfi nemi jellegeik egyaránt vannak (Swyer-szindróma, Morris-szindróma stb.). Mindezek előfordulási aránya az orvosi szakirodalom szerint legfeljebb 0,18 százalékra tehető.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!