hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy évszázada született Kurt Vonnegut
Kékszakáll és a háborús trauma
Egy évszázada született Kurt Vonnegut

Vonnegut 2004-ben.(Forrás: Wikipédia)

2022. 09. 29.
Száz éve született a szépirodalmi abszurd és „ereszd el az agyam” koronázatlan királya, Kurt Vonnegut. Legismertebb műve Az ötös számú vágóhíd, melyben saját tapasztalatai alapján Drezda szőnyegbombázását örökíti meg, erősen sci-fibe hajló pszichedelikus látomásokkal, párhuzamos történetvezetéssel, és idősíkok közötti ugrabugrálással.

Én most a kritikusok által legjelentősebbnek értékelt regényére, utolsó előtti munkájára hívnám fel a figyelmet, amely a Kékszakáll címet viseli.

Persze technikailag itt is a vonneguti lehetetlen helyzetek és idősíkok váltogatása szerepel, és az erre nem trenírozott olvasó már dobná is a könyvet a sarokba, amikor valami belső érzék kitartásra szólítja fel: még a humor szellemén is átüt az a keserűen borongós hangnem, ami csalogatja az olvasót a nem várt végkifejlet felé. Kell itt lennie egy elvarratlan szálnak, amiből a főszereplő öregkori motivációját, nem utolsósorban a regény címadó történetét is megértjük. És igen! Az utolsó 8-10 oldalon ismerjük fel azt a lelki törést, ami miatt ez az ember ilyen keserűvé vált.

Az eredeti Kékszakáll történetet mindenki ismeri, ha máshonnan nem, Bartók Béla zseniális operájából. Ahogy a pszichopata őrült sorozatgyilkos a hetedik szobába nem engedi be (vagy inkább nagyon is be akarja engedni?!) hetedik feleségét, mivel ott az elmúlt hat hitvese/szerelme hullája hever, és szelleme kísért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!