hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szombatév és az adósságelengedés
És engedd el adósságunkat
A szombatév és az adósságelengedés

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 29.
Egyre több közgazdász hívja fel a figyelmet arra, hogy a gazdaságpolitikusok feladata nem feltétlenül a gazdaság teljesítményének növelése, hanem a kilengések mérséklése, a gazdasági stabilitás biztosítása lenne. Ennek egyik eleme lehet az adósságelengedés – amely már a Bibliában is megfogalmazott ősi alapelv a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségek megelőzésére.

Joe Biden amerikai elnök a félidős választáshoz közeledve nemrég bejelentette, hogy a gazdaság­élénkítési terve részeként (és nyilván amiatt is, mert a demokraták egyik fontos politikai bázisa a fiatalok) betartja a választások előtt tett ígéretét, melynek alapján az amerikai kormány elenged fejenként 10 000 dollárnyi diákhitelt több millió eladósodott egykori főiskolásnak.

A téma gazdasági jelentősége az egekbe szökő amerikai infláció és az általános válság közepette meglehetősen nagy, hiszen a felmérések szerint mintegy 46 millió amerikainak 1,6 billió dollár szövetségi diákhitele van. A New York-i Federal Reserve tanulmánya szerint az adós­ság­elengedés összességében 321 milliárd dollárt jelentene, és közel 12 millió hitelfelvevő teljes adósságát megszüntetné. Az intézkedés ellenzői – azon túl, hogy véleményük szerint ezzel a dollár elértéktelenedése csak tovább fokozódik – azzal érvelnek, hogy ez rendkívül igazságtalan azokkal a diákokkal szemben, akik már visszafizették adósságukat. Biden ugyanakkor hajthatatlan, mondván, hogy a diákhitelrendszer alapvető átalakításra szorul, különösen olyan társadalmi csoportoknál, amelyek történelmileg marginalizálódtak, és generációkon át kellett megtapasztalniuk az adósságcsapdák különböző típusait.

Az amerikai diákhitel-elengedés egyes vélemények szerint csak tüneti kezelése az általános eladósodottságnak, viszont önmagában is jól szimbolizálja a fogyasztói társadalom világméretű problémáját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!