hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerikai terv Oroszország feldarabolására: elkerülhető a véres dominóhatás?
Ukrajna és Oroszország Amerika nagy sakktábláján
Amerikai terv Oroszország feldarabolására: elkerülhető a véres dominóhatás?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 24.
Gyakran felmerül, hogy az ukrajnai proxyháborúval az Egyesült Államok célja Putyin bukásának vagy akár Oroszország összeomlásának és széthullásának előidézése. Ami biztos, az az, hogy létezik az amerikai külpolitikának olyan vonulata, amely évtizedek óta ezeket a forgatókönyveket szorgalmazza.

A remény és szabadság fáklyavivője vagy intervencióra hajlamos, gátlástalan birodalom? Az Egyesült Államok globális szerepvállalásában nehéz különválasztani a kettőt, amióta csak megszilárdította helyzetét az észak-amerikai földrészen az európai gyarmatosítók területeinek megszerzésével.

Evés közben…

Spanyolország 1776 novemberében hivatalosan megnyitotta a kubai kikötőket az észak-amerikai kereskedelem előtt, és a sziget egyre inkább függővé vált ezektől a gazdasági kapcsolatoktól. Az 1840-es években az USA 100 millió dollárt ajánlott fel a – Thomas Jefferson szavaival – „legérdekesebb kiegészítés” megvásárlására. A spanyolok nem álltak rá az alkura; mint mondták, „inkább látnák [Kubát] elsüllyedni az óceánban”.

1868 és 1878 között a sziget lakói tízéves függetlenségi háborút vívtak a spanyol gyarmatosítók ellen. Amerika (mint később oly sokszor) nem alapító szabadságeszméi, hanem gazdasági és politikai megfontolások szerint reagált: Ulysses Grant elnök nem ismerte el Kuba önállóvá válását, mert az veszélyeztette volna a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalásokat az alabamai (konföderációs erők által használt brit hajókkal kapcsolatos) kártérítési követelésekről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!