hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Művészet gombnyomásra: Mesterséges intelligencia, mint alkotó
A következő fejezet
Művészet gombnyomásra: Mesterséges intelligencia, mint alkotó

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 17.
Ezt a cikket ember írta. Bár ez a tény egyelőre magától értetődő, szélsebesen közelítünk egy olyan világ felé, ahol elmosódik a határ: mesterséges intelligencia vagy hús-vér ember készített egy alkotást, netán kettejük együttműködése hozta azt létre.

Bár a science fiction irodalom hamar magáévá tette a cseh író, Karel Čapek 1920-as regényében, a R.U.R-ban megjelent ötletet, a robot koncepciója sokáig csak az olvasók fejében okozott kellemes bizsergést. A számítástechnika fejlődésével azonban elkezdett valóra válni az elképzelhetetlen.

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Szerény kezdetek és az elképesztő folytatás

Ehhez szükség volt persze az emberi gógyira is, amelyet ebben az esetben a legendás MIT-n dolgozó Joseph Weizenbaum szállított. 1966-os kísérletében a Németországból emigrált tudós-professzor megalkotta Elizát, az első olyan programot, amellyel csevegni lehetett. Ezzel rögtön megteremtette az intelligencia illúzióját is, noha szó sem volt tudatos, gondolkodó programról – ahogy még napjainkban sem beszélhetünk ilyesmiről. Eliza nem volt okos, de bájosak voltak a párbeszédmondatai.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!