hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogy sikerült egy sor kisvállalkozásnak túlélni a Covidot?
Korlátozások és támogatások
Hogy sikerült egy sor kisvállalkozásnak túlélni a Covidot?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 03. 24.
A covid-időszak elmúlt két évében a háztartások mellett a kis- és középvállalkozások néztek szembe a legnagyobb kihívással, és a kormány minden erőfeszítése ellenére csak azok vészelték át a karantént, amelyekben volt tartalék, kreativitás, rugalmasság, és amelyek hajlandók és képesek voltak átlépni a saját árnyékukon.

 Az elmúlt két évben a magyar vállalkozói szektor egyik legfontosabb és létszámra legnagyobb szegmensét igen erősen próbára tették a körülmények. A 250 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek, amelyeknek árbevétele nem haladja meg éves szinten az 50 millió eurót, azaz a kis- és középvállalkozások, amelyek a magyar gazdaságban a versenyszférában alkalmazott munkavállalók 70 százalékát foglalkoztatják, a 2008-as gazdasági válság után újra a puszta létért voltak kénytelenek küzdeni.

A szektor életfontosságú a magyar gazdaság számára, ugyanis a KSH 2018-as adatai alapján 750 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás működik, amelyek közül 710 ezerben 10 főnél kevesebb foglalkoztatott van. Kisvállalkozásból 35 ezer, középvállalkozásból pedig mintegy 5 ezer működött ebben az időszakban az országban, és ezek együtt a hazai össztermelés 44 százalékát és az országban végzett összes beruházás 31 százalékát tették ki. A gazdasági elemzők szerint ugyan a vállalkozások termelékenysége nem fejlődött kiemelkedő ütemben, ennek ellenére ezek a cégek a nemzetgazdaság kulcsfontosságú szereplői.

Ezt a kialakult rendszert rendítette meg alapjaiban a koronavírus-járvány miatti korlátozáscsomag, amely néhány kivételtől eltekintve minden vállalkozást válaszút elé állított. Azok a cégek, amelyekben nem volt felhalmozott tartalék, illetve az értékesített termékeinek az összetétele nem tette lehetővé a gyors profilváltást, rövidesen kénytelenek voltak lehúzni a rolót. Azok a cégek viszont, ahol megvolt az alkalmazkodási képesség az új piaci igényekhez, a kormányzati segítséggel megtámogatva, túlélték a válságot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!