hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Honnan ered a Nyugat oroszgyűlölete?
Történelmi kitekintés és az eltörlés kultúrája
Honnan ered a Nyugat oroszgyűlölete?

Szevasztopol ostroma a krími háborúban.(Forrás: Wikipédia)

2022. 03. 24.
Sokan meglepődnek, amikor az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul azt hallják, hogy a szankciók között felmerül klasszikus orosz művészek és a világ kulturális örökségének részét képező remekművek betiltása. Az ilyen gondolatok nem csupán korunk divatos eltörlési kultú­rá­jának termékei, gyökerei sok­kal mélyebbre nyúlnak.

Amint arra két héttel ezelőtti számunkban is utaltunk (Honnan ered Ukrajna?, Hetek, 2022. március 10.) a napjainkban zajló orosz–ukrán háború megértéséhez az egyik kulcs a 170 évvel ezelőtti krími háború okainak vizsgálata. A nyugati közvéleményben 1815 után tudatosan gerjesztett oroszellenesség döntő szerepet játszott abban, hogy Anglia és Franciaország beavatkozott Törökország oldalán Oroszországgal szemben.

Oroszország a liberalizmus ősellensége?

A Napóleon bukása utáni korszak első európai megrázkódtatása az 1830-as lengyel felkelés és annak leverése miatti felháborodás volt.

A média már a 19. század elején hasznos segítséget nyújtott az oroszellenes hangulatkeltéshez. Oroszországgal szemben megszületett a vád, miszerint a liberalizmus ősellensége. 1830-ban Lengyelországban katonai felkelés tört ki az Orosz Birodalom ellen, amelyhez a társadalom széles rétegei csatlakoztak. A kezdeti sikerek ellenére azonban a sokszoros túlerőben lévő orosz hadsereg leverte a felkelést, és I. Miklós cár Lengyelország jelentős részét a birodalomhoz csatolta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!