hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért mennek tőzsdére a cégek?
Miért mennek tőzsdére a cégek?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 26.
A XXI. század bővelkedik nagy tőzsdei sztorikban. A sokadik technológiai forradalom a világ legértékesebb cégei közé emelte a Facebookot, az Amazont, az Apple-t, a Netflixet, a Google-t (lásd: FAANG részvények). Sok tulajdonos és cégvezető álmodozik a hírnévről és a tőzsdére lépésről – a nagy sikerek mellett azonban bukások is jócskán előfordulnak.

Elon Musk neve összeforrt a Teslával, a világ legértékesebb autógyártójával. Talán kevesen tudják, hogy a Teslát nem ő, hanem két kaliforniai mérnök, Martin Eberhard és Marc Tarpenning alapította 2003-ban. Elon Musk azonban hamarosan felfedezte a céget. Ő lett a Tesla első komolyabb befektetője, egyben a legnagyobb tulajdonosa. 

A Tesla 2010-ben, vagyis hétéves korában lépett tőzsdére. Ez viszonylag rövid időnek számít, a Ford például több mint 50 évet várt a tőzsdei megjelenéssel.

Minden kicsiben kezdődik. Amikor valaki megalapít egy vállalkozást, azonnal szembesül a finanszírozás nehézségével. Amíg a cég még csak álom, és az íróasztalon létezik, vagy esetleg egy garázsban, akkor általában csak az alapítóra számíthat. Egy vállalkozás korai szakaszában a pénzforrás a híres 3F, ami a barátok, családtagok és bolondok körét jelenti (angolul friends, family, fools). 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!