hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dezinformációs háború: túl durva, hogy igaz legyen
Hazugság nélkül nem működik a demokrácia?
Dezinformációs háború: túl durva, hogy igaz legyen

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 12.
A mai kormánypropaganda elemeit több mint száz éve dolgozták ki, azt állítva, hogy manipuláció nélkül nem is tud működni a demokrácia. De nem csak ez az egyetlen ellentmondás: a dezinformáció elleni küzdelmet hirdetők gyakran a legnagyobb dezinformátorok.

Valamikor az 1980-as években Martha Rosler konceptualista művész kikukázott egy videószalagot egy manhattani utcán, a CBS híreit gyártó épület mögött. A kópián részben törölt tudósítások voltak Nicaraguáról, illetve Reagannek az újraválasztása estéjén mondott beszédéről, melyben azt állította, hogy a szovjetek MiG-eket küldtek a sandinista kormánynak. Később a Fehér Ház tagadta, hogy ilyesmire valaha is akár utalt volna.

Akkoriban minden fontosabb tudósítást elküldtek a Szövetségi Kommunikációs Bizottsághoz (állítólag azért, hogy ne maradjon bennük trágár szöveg), utána letörölték és kidobták a szalagokat. Egy ilyet talált meg Rosler. Egy kicsit „kipreparálta”: kiegészítette többek között

az elnök 1985-ös évértékelő beszédével, amelyben bejelentette a katonai intervenció doktrínáját, egy valódi CBS-tudósítással, felvételekkel Puerto Ricóban tartott amerikai hadgyakorlatról, a kubai drogkereskedelemről, valamint újságcikkekkel, idézetekkel, és ezt a címet adta neki: Ha túl gázos, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg dezinformáció (If It’s Too Bad to Be True, It Could Be Disinformation). Azóta is a szándékos félretájékoztatás kérdését boncolgató egyik fontos megnyilatkozásként tartják számon. Pedig nincs benne kihámozható történet; egyszerűen csak felkelti a dezinformáció érzését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!