hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szélsőbalos ügyészek miatt szabadult el a bűnözés
Chesa Boudin „karrierjének” tanulságai
Szélsőbalos ügyészek miatt szabadult el a bűnözés

Chesa Boudin, San Francisco leváltott főügyésze itt még a hivatalban maradásáért kampányol.(Fotó: AP / Noah Berger)

2022. 07. 07.
Nemcsak a rendőrségtől vonnák meg az anyagi forrásokat a progresszívek, de az elkövetőket is egyre elnézőbben büntetik. Ez az igazságszolgáltatási reformmozgalom azonban mindenhol a bűnözési statisztikák drámai romlását eredményezi. San Francisco kerületi ügyésze, Chesa Boudin bele is bukott.

Boudin, aki 2020. januártól fogva idén júniusig volt San Francisco 29. kerületi ügyésze, New Yorkban látta meg a napvilágot. Családja több generációra visszamenőleg elkötelezett volt a marxizmus iránt. Szülei, Kathy Boudin és David Gilbert is tagja volt a hírhedt Weather Underground nevű szélsőbaloldali terrorszervezetnek, amely 1969 és 1977 között működött. A radikális csoport kitűzött politikai céljai közt szerepelt egy forradalmi párt létrehozása az amerikai imperializmus megdöntésére, ugyanakkor az FBI-nak a szervezet tevékenységéről készített összefoglalójában arról is olvashatunk, hogy a Fekete Hatalom ideológiája (lényegében a feketék önrendelkezésének kivívása) és a vietnámi háború idején népszerűsített háborúellenes retorika is jellemezte őket.

A Weather Underground nevéhez számos, amerikai földön végrehajtott terrorakció és nagy sajtófigyelmet kiváltó bűncselekmény kötődik. Ilyen volt például Timothy Learynek, a hippi mozgalmat és a pszichedelikus tudatmódosítók használatát propagáló pszichológusnak a megszöktetése a börtönből 1970-ben. Ugyanebben az évben pedig közzétették az Egyesült Államok kormányának címzett Háborús állapotról szóló nyilatkozatot, melyben felszólították Washingtont, hogy vessen véget a háborúnak. A ’70-es években a Weather Under­ground bombatámadásokat hajtott végre több kormányzati épület és bank ellen. A terrorszervezet azután kezdett csak feloszlani, hogy az Egyesült Államok 1973-ban béke­megállapodást kötött Vietnámban. Tevékenységével 1977-ben hagyott fel végleg a szélsőbaloldali csoportosulás, amelynek a nevét egyébként Bob Dylan Subterranean Homesick Blues című, 1965-ös slágerének dalszövege ihlette.

Anarchiára hangolva?

Chesa Boudin mindössze 14 hónapos volt, mikor szüleit börtönbe zárták az 1981-es ún. Brink-rablásban való közreműködésükért, melynek során két rendőrrel és egy biztonsági őrrel végeztek. Mindkettejüket életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de anyját 2003-ban, apját pedig tavaly szabadlábra helyezték. Boudint Bill Ayers és Bernardine Dohrn nevelték, akik úgyszintén a Weather Underground vezető tagjai voltak. Mint emlékezetes, Ayers neve a 2008-as elnökválasztási kampány során újra előtérbe került, amikor azzal vádolták Barack Obama akkori demokrata jelöltet, hogy szoros kapcsolatot ápol a hírhedt terroristával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!