hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Afrikában tágasabb: Az offshore elbírálás ellentmondásai
Afrikában tágasabb: Az offshore elbírálás ellentmondásai

Csónakokról felvett migránsok egy brit határőrhajón a La Manche csatornán.(Fotó: AP / Matt Dunham)

2022. 07. 28.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállította Nagy-Britannia első tervezett kitelepítési járatát. Ez mégsem tántorította el a brit kormányt attól, hogy az ellentmondásos ötletet megvalósítsa, és illegális bevándorlóit egy áprilisi megállapodás alapján Ruandába deportálja.

Miután 2021 novemberében 27 migráns halt meg a La Manche csatornán, a brit kormány úgy döntött, Ausztráliához hasonlóan a menedékkérelmek off­shore elbírálásával akadályozza meg, hogy tömegek vállalkozzanak az életveszélyes átkelésre.

Az ausztrál kormány 2013-ban vezette be, hogy a tengeren, illegálisan érkezőket kivétel nélkül mind azonnal visszaviszi a hazájukba vagy átszállítja Pápua Új-Guineába és Nauru szigetére. Még akkor sem maradhatnak, ha menekültként ismerik el őket.

A brit tervek szerint az illegális bevándorlókat repülővel átszállítanák Ruandába, ahol beadhatják menedékkérelmüket a helyi hatóságokhoz. Elutasító határozat esetén az érintetteket kitoloncolják az indulási országba. A kormány azzal érvel, hogyha az utazást fontolgatók azt látják, hogy az Egyesült Királyságba tartók Peckham helyett Közép-Afrikában kötnek ki, akkor vagy el sem indulnak, vagy legalább nem próbálkoznak a csatornán keresztül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!