hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Robotok, amik képesek "szaporodni": mit kell tudni a xenobotokról?
Laborban teremtett organizmusok
Robotok, amik képesek "szaporodni": mit kell tudni a xenobotokról?

„Négylábú” xenobot.(Forrás: Wikipédia / Computer-designed organisms / CC-BY-4.0)

2022. 01. 13.
„Szaporodásra” is képes miniatűr robotokat hoztak létre kutatók. A (majdnem) élő robotok utódjait őssejtekből szerelik össze, amelyek ezt követően újabb robotok összeszerelésére alkalmasak.

Az afrikai karmosbéka (latinul Xenopus laevis) után elnevezett xenobotok nem a hagyományos értelemben vett robotok – még. Nem hasonlíthatóak azokhoz a robotokhoz, amelyek japán hotelekben látnak el recepciós feladatokat, de azokhoz sem, amelyek autókat szerelnek össze. Ugyanakkor megfelelnek annak a feltételnek, hogy jól meghatározott feladatokat ismétlődő, vagyis automatizált módon végrehajtsanak, sőt még ennél is többet.

A xenobotokat mesterséges intelligencia segítségével tervezték meg a Vermonti Egyetem munkatársai a Deep Green nevű szuperszámítógép segítségével. A Joshua Bongard által vezetett csoport úgynevezett evolúciós algoritmusokat használt annak érdekében, hogy olyan sejtcsoportokat hozzanak létre, amelyek képesek olyan egyszerű feladatok elvégzésére, mint az egyirányú vontatás. A zsákutcába futó próbálkozásokat elvetették, a sikereseket megtartották. A számítógépes szimuláció során a sejteket olyan tulajdonságokkal ruházták fel, mint amilyenek a béka bőrsejtjeire, illetve szívizomsejtjeire jellemzőek.

Mintegy száz futtatás után előállt néhány konstrukció, melyeket élőben is tesztelni lehetett. Ezt már a Tufts Egyetem biológusai végezték el, akik első lépésként őssejteket izoláltak karmosbéka-embriókból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!