Nem fogja kivizsgálni az ENSZ, hogy milyen tevékenységek zajlottak az ukrajnai biolaborokban
Nem fogja kivizsgálni az ENSZ, hogy milyen tevékenységek zajlottak az ukrajnai biolaborokban

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 03.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította Oroszországnak azt a kérését, hogy állítsanak fel egy bizottságot, mely az ukrajnai biolaborokban végzett tevékenységeket vizsgálta volna.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az orosz védelmi minisztérium többször is azt állította, hogy Ukrajnában katonai biológiai kísérletek folytak amerikai finanszírozással az orosz-ukrán háború kitörése előtt, és az USA denevérvírusokat akart biológiai fegyverként használni.

Az Egyesült Államok félig elismerte a laborok létét, de az amerikaiak szerint a létesítményekben csak kutatások zajlottak.

Az ukrajnai laborok a biológiai fenyegetések csökkentéséért létrehozott amerikai program keretében működtek, melyeknek a tevékenységét az Egyesült Államok finanszírozta. A projekt célja az volt, hogy meg lehessen akadályozni halálos vírusok elterjedését, akár természetes módon alakulnak ki, akár emberek hozzák létre azokat.

Az orosz ENSZ-nagykövet állítása szerint az amerikai támogatással végzett kutatások részeként olyan halálos betegségek kórokozóit is vizsgáltak a laboratóriumokban, mint a kolera, a lépfene, az influenza és a pestis.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában tartott szavazás során csak Kína támogatta Oroszországnak a vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó kezdeményezését, tíz tagállam tartózkodott, az USA, Nagy-Britannia és Franciaország pedig leszavazta az orosz felvetést.

Oroszország a határozati javaslat mellett egy több mint 300 oldalas dokumentumot is eljuttatott a Biztonsági Tanács országainak, melyekből az derül ki, hogy az amerikai védelmi minisztérium támogatásával zajlottak biológiai kísérletek ukrajnai laboratóriumokban.

A nyugati országok minden módon bebizonyították, hogy a törvény nem vonatkozik rájuk”

- nyilatkozta a szavazás után Oroszország állandó ENSZ-képviseletének nagykövet-helyettese.

Dmitrij Poljanszki szerint a nyugati államoknak “gyarmatosító mentalitása” van, és készek bármilyen normát és szabályt átlépni.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint viszont az USA azért szavazott az orosz kezdeményezés ellen, mert “dezinformáción, becstelenségen, rosszindulaton és a szervezet iránti tisztelet teljes hiányán” alapult.

(Washington Post / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!