hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csapdában a Z generáció?
Szabadságunkkal fizethetünk a globális bajok megoldásáért
Csapdában a Z generáció?

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 28.
Az 1997 és 2012 született generáció a jólét és béke korszakát élvezheti a fejlett társadalmakban. A határok kitágulnak és elmosódnak, a világ csak egy kattintásra van, vagy egy-két óra távolságra fapados repülővel. Ilyen szintű tudás, információ és szabadság nem állt senkinek korábban rendelkezésre. Mégis: a Z generáció tagjai elképesztő kihívá­sokkal néznek szembe egy nagyon gyorsan változó világban.

A példátlan mértékű technikai fejlődés az élet több területét gyökeresen átalakította az utóbbi évtizedekben, igazán időt sem hagyva az alkalmazkodásra. A korábbi tárgyiasult, fizikai gazdasági és társadalmi rendszer he­lyére egyre inkább a virtuális világ és gazdaság lép. Az életünk és a fogyasztásunk jelentős része az online térbe került. Ott tartjuk a kapcsolatot barátainkkal, szeretteinkkel, ott építünk közösséget, nézünk filmeket, videókat, onnan kapjuk a híreket, vagy játszhatunk, olvashatunk, zenét és podcastot hallgathatunk. Ráadásul a tárgyi vagy valós világban történő fogyasztásunk is egyre inkább a virtuális világból indul.

A netről gyakorlatilag mindent megrendelhetünk, legyen szó ruháról, ételről, fesztivál- vagy koncertjegyről, vásárolhatunk fülhallgatót vagy kerti széket. A neten tájékozódunk, nézünk utána egy okosórának, telefonnak. Applikációkon keresztül kölcsönzünk elektromos rollert, vagy igazoljuk az oltási státuszunkat. Pénzügyeink is fokozatosan az internetre kerülnek.

A banki pénzügyi applikációk mellett megjelentek az alternatív pénzügyi szolgáltatók, akik vagy egy-egy termékre specializálódtak (pl. mikrohitel), vagy integrált szolgáltatást nyújtanak (Revolut). Fel sem kell állni a telefon mellől, ha vásárolni, utalni, hitelt felvenni, befektetni vagy pénzt váltani szeretnénk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!