hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tömeges lecsúszás jöhet?
A járvány szociális hatása: legalul lesz a legrosszabb
Tömeges lecsúszás jöhet?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 21.
Magyarországon – akárcsak minden, kijárási korlátozást bevezető országban – március óta nagyon megugrott a regisztrált munkanélküliek száma. A tendencia további alakulása sok tényezőtől függ, legfőképp attól, hogy a járványt mennyire sikerül kontroll alatt tartani, illetve visszaszorítani.

„Több mint négy hete adtam be online formában az álláskeresési járadék iránti kérelmemet, de a mai napig nem kaptam választ. Se munkaajánlatot, se pénzt. Még jó, hogy a párom pedagógus, neki megvan a munkahelye. Idén szerettük volna lecserélni a tizenhárom éves Opelünket, ez most elmarad, így van egy kevés tartalékunk” – mondta el lapunknak egy középkorú férfi, aki márciusig dolgozott egy nyomdában, s azóta keres normális munkahelyet. Hozzátette: sokakhoz képest szerencsésnek érzi magát, mivel több szakmája is van, nem albérletezik, nincs hitele vagy hátraléka, és a gyerekei már önállóak.

Egy pesti munkaügyi kirendeltség dolgozója kérdésünkre megerősítette, hogy március közepe, azaz a kijárási korlátozás bevezetése óta elárasztották a hivatalokat az álláskeresők, emiatt valóban nem ritka, hogy két hónapba is beletelik egy kérelem elbírálása. Az online eljárási forma gyakran körülményesebb, s igazából személytelenebb is, a munkaügyi kirendeltségeken gyakorlatilag semmi mást nem csinálnak, csak adminisztrálnak – tette hozzá az ügyintéző.

A felszín

Orbán Viktor miniszterelnök egyik rádióbeszédében elmondta, hogy várhatóan az áprilisi hónap adatai nagyon rosszak lesznek, de nyárra remélhetőleg beindul egy növekedés. A munkanélküliség áprilisi alakulásáról ugyanakkor hivatalos adatok még mindig nem állnak rendelkezésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!