hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Akár egy mosoly is lehet fegyver"
interjú Lénárt Ágota sportpszichológussal
"Akár egy mosoly is lehet fegyver"

Dr. Lénárt Ágota, a magyar olimpiai csapat sportpszichológiai munka-csoportjának vezetője(Forrás: WMN/Kaszás Tamás)

2021. 08. 05.
Nemcsak mentális támogatás, de pszichológiai hadviselés is létezik, az olimpiák „túlnyomásos” környezetében pedig elfojtott érzelmek is felszínre törhetnek. A tokiói olimpia kapcsán beszélgettünk dr. Lénárt Ágotával, a magyar olimpiai csapat sportpszichológiai munka-csoportjának vezetőjével.

Az olimpia kapcsán ismét előtérbe került a sportpszichológusok munkája: mintha nemcsak a sportolók küzdelméről lenne szó, hanem az őket támogató szakemberek is megmérkőznének egymással. Helytálló ez a megközelítés?

– Egy sportoló teljesítménye nagyon sok tényezőből tevődik össze, ennek megfelelően csapatmunkára van szükség a felkészítésük és a támogatásuk során. A háttérstábban az edző mellett helye van egyebek mellett a dietetikusnak, a biomechanikával vagy a terhelés­élettannal foglalkozó szakembereknek és persze a sportpszichológusnak is. A korszerű sportszakmai szemlélet szerint – amit az eredmények is igazolnak – az ő tudásuk összeadódik: ha a sportoló hullámvölgybe kerül, akkor ennek az oka hamarabb feltárható, megoldható, és gyorsabban vissza tud kerülni a „jól teljesítő” tartományba. A mindent tudó edzők kora lejárt, hiszen olyan sok részeleme van a sportolói munkának, hogy azt egyedül már lehetetlen átlátni.

Ha van mentális támogatás, akkor van pszichológiai hadviselés is, nem?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!