hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
A Covid hosszú árnyéka 
Kedves Olvasó!

2021. 04. 15.
Pánikroham, depresszió, légszomj, szívpanaszok vagy éppen múlni nem akaró fáradtság – ez csak néhány az úgynevezett poszt-Covid (vagy long-Covid) jelenség tünetei közül.

Úgy tűnik, a vírusos megbetegedéseknél egyébként nem példa nélküli, az akut szakasz után jelentkező és hosszan tartó utólagos tünetek terén is újat hozott a koronavírus.

Ráadásul a poszt-Covid megjelenése nem feltétlenül függ össze azzal, hogy a betegség lefolyása mennyire volt súlyos, sok esetben azoknál is megjelenik, akik „lábon hordták ki” a fertőzést.

Az egyre fertőzőbb vírusmutánsok mind több életnek vetnek véget, családokat dúlnak fel, országokat taszítanak vissza a karanténba – és most még a makacs utóhatással is számolnunk kell, nemcsak gazdasági és társadalmi, hanem konkrét egészségügyi vonatkozásban is.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika
Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

Ezt látva egyáltalán nem tűnik túlzásnak, amikor emberek – egyre többen és egyre többször – megszemélyesítik a Covid-vírust, és illesztenek mellé olyan jelzőket, mint „aljas”, „gonosz”, „alattomos”. Valóban az. Az ellene való küzdelem pedig valóban háború, amelynek talán már a befejezéséhez közeledünk és elkezdődhet a helyreállítás – úgy gazdasági mint egészségügyi téren.

A józanságra azonban ilyenkor van talán a leginkább szükség.

Nem érdemes „emberkedni”, ha már megkaptuk az oltást, hiszen az eleve csak két hét elmúltával kezd el védelmet nyújtani, és „ezerszázalékos” védelmet nem nyújt a megbetegedés ellen. Ha pedig átestünk a betegségen, figyeljünk a testünk jelzéseire: ha jelentkeznek a poszt-Covid tünetek, érdemes orvoshoz fordulni.

Biztos, ami biztos. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!