hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobban szorongunk és több nyugtatót szedünk, mint a járvány előtt
Mit tehetünk a mentális egészségünkért?
Jobban szorongunk és több nyugtatót szedünk, mint a járvány előtt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 27.
Több mint egy éve, hogy a világ küzd a koronavírus-járvánnyal. A megbetegedések, az intézkedések az emberek mentális egészségét is megpróbálták, erről a vírushelyzet óta folyamatosan beszámolnak a kutatások. Minden embert érint a mentális egészség kérdésköre, emiatt kiemelten fontos, hogy ezt a témát is körüljárjuk.

Na de mi is a mentális egészség? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása alapján a mentális egészség szerves részét képezi az egészségnek. Ez a fogalom nemcsak a mentális betegségek hiányát jelöli, hanem egy olyan jólléti állapot, amikor is az egyén tisztában van a saját képességeivel, meg tud küzdeni az élettel járó stresszel, illetve képes a produktív munkára és valamilyen módon a társadalomhoz is hozzá tud tenni. 

A mentális egészség alapvetően meghatározza mind egyéni, mind közösségi szintű gondolkodásunkat, érzelmeinket, egymással való interakcióinkat, illetve az élettel való elégedettségünket is.
A pandémiás időszakban egyre több szakember számol be arról, hogy milyen változások következtek be az emberek életében pszichológiai értelemben. A bizonytalanság, a munkahely vagy szeretteink elvesztése, a megbetegedéstől való félelem mind-mind stresszorokként lépnek fel a mindennapokban.

A járvány pszichés terhe

Milyen pszichológiai következményei lehetnek egy járványhelyzetnek? Catherine K. Ettman és munkatársai már 2020 tavaszán kimutatták, hogy az amerikaiak háromszor több depressziós tünetet produkálnak. Mark É. Czeisler és munkatársai szerint idén a tavalyi évhez képest már négyszer több depressziós, háromszor több szorongásos tünet lép fel, az öngyilkossági hajlam pedig megduplázódott az amerikaiak körében. Cuiyan Wang csapata a kínai populáció vizsgálatakor szintén elrettentő eredményeket talált: a kínaiak hatodánál depresszió, harmaduknál pedig komoly szorongás lépett fel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!