hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kísérteties hasonlóság: a Covid után is jönnek a viharos húszas évek?
Így fomálta át a világot a spanyolnátha
Kísérteties hasonlóság: a Covid után is jönnek a viharos húszas évek?

Jelenet A nagy Gatsbycímű filmből. Az első világháború és a spanyolnáthajárvány utáni években szintet lépett a fogyasztás és a hedonizmus.(Forrás: Intercom)

2021. 04. 08.
Miközben a vakci­náknak köszön­hetően a COVID-19 fölötti győzelem már a láthatáron van, egyre több gondolkodó, üzletember és politikus kezd el beszélni arról, hogy milyen világ várható a pandémia elmúltával. Vajon visszatérünk-e a 2019-es állapotokhoz, vagy az új normalitás diadalmaskodik?

Megdöbbentő módon szinte épp 100 évet kell visszautaznunk az időben, hogy történelmi párhuzamokat keressünk és találjunk. 1918–19 tájékán hasonló viszonyok uralkodtak a világban: nagy világjárvány, halottak milliói, visszaeső gyógyultak, anyagi veszteség és zűrzavar. A spanyolnátha váratlan eltűnése után viszont kezdetét vette a hedonizmus, megnőtt a fogyasztás, és megkezdődött az új kultúrát és szokásokat – az akkori „új normát” – világra zúdító évtized, amely a viharos húszas évek (Roaring Twenties) megnevezést kapta. Tanulságos lehet áttekinteni a globális világjárvány utáni, 1929-ig tartó egyedülálló korszakot.

A kataklizma után

Nem volt elég az első világháború borzalma: 1918-ban és 1919-ben Bostontól Philadelphiáig, Odesszától Fokvárosig öt kontinensen ütötte fel fejét a spanyolnátha. Nem volt rá gyógyír, így nemcsak a maszkviselés vált általánossá, hanem tömött kórházak és a lámpaoszlopokba kapaszkodó, utcán agonizáló emberek látványa is. Az emberek mindent kipróbáltak, amitől gyógyulást reméltek, a lapok tele voltak enyhülést ígérő csodaszerek hirdetéseivel. Az első nagy háborúnak vége lett, de nem a járványnak – az csak akkor hunyt ki, amikor már nem volt kiket megfertőznie, hiszen még a Fidzsi-szigeteken is alig két hét alatt a lakosság 14 százalékát pusztította el. A győzelem lázában égő USA-ban parádékat és sporteseményeket kellett még 1919-ben is elhalasztani.

A járvány elmúltával szörnyű leltár várt az emberiségre. Egy teljes fiatal generáció tűnt el, milliók vesztették el családtagjaikat, vállalkozások tízezrei mentek csődbe, felhalmozott vagyonok lettek az enyészeté. Az 1920-as amerikai elnökválasztáson a republikánus elnökjelölt, Warren G. Hardings a „Visszatérés a normális állapotokhoz” jelmondattal kampányolt, és ő lett az Egyesült Államok 29. elnöke. A mai állapotokkal való (nem az első és nem az egyetlen) hasonlóságot jelzi az is, hogy az USA szerette volna megtalálni a zéró pácienst, vagyis megtudni, valójában honnan indult el a járvány. Az egyik teória szerint minden Kínában kezdődött…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!