hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„De miért történt ez velem?” – hogyan lehet feldolgozni a Covid-traumát
Révész Renáta Liliána pszichológussal, gyásztanácsadóval beszélgettünk
„De miért történt ez velem?” – hogyan lehet feldolgozni a Covid-traumát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 04. 29.
A gyász feldolgozása legtöbbször nem megy tudatos „munka” nélkül. A Covid-halálozások azonban az átlagosnál is nagyobb terhet rónak a hozzátartozókra, akik hirtelen szembesülnek a betegség kegyetlenségével, a legtöbbször nem tudnak elbúcsúzni szeretteiktől, sok esetben pedig a bűntudat is gyötri őket.

Aki élt már át gyászt, az tudja, hogy ennek feldolgozása nem egyszerű – de hogyan néz ki ez a folyamat a pszichológus szemével? 

– A halállal és a gyásszal kapcsolatos tapasztalat és tudás ma kevésbé van benne a kultúránkban, mint akár 2-3 generációval korábban, a téma szó szerint tabunak számít, nem igazán akarunk beszélni róla. Ezért a veszteséget elszenvedőket felkészületlenül éri a gyász traumatikus fájdalma, és nem tudják, mit kezdjenek ezzel. 

Minden krízist magas szintű stresszel élünk meg, annak összes tünetével, például szívdobogás vagy vérnyomás problémák, amelyeket a vegetatív idegrendszerünk szabályoz, tehát tudatosan nem igazán kontrollálhatók. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!