hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megverték a kommunisták, elszökött 1956-ban, majd hősi halált halt Vietnámban - egy miskolci fiú kalandos élete
Az exkluzív sorstörténet a Hetek hasábjain először
Megverték a kommunisták, elszökött 1956-ban, majd hősi halált halt Vietnámban - egy miskolci fiú kalandos élete

Tóth Bertalan az amerikai hadsereg katonájaként akart pénzt gyűjteni, hogy hazatérve megmentse a családját.(Fotó: Kerekes Ferencné Tóth Katalin)

2020. 12. 10.
Tóth Bertalan 1937. július 23-án született a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Emődön. A család szerény anyagi lehetőségek mellett élte mindennapjait, jobbára földmunkából tartották fenn magukat. A második világháborúban az apát elvitték katonának, így a két fiúgyermek – Bertalan és Béla – átmenetileg apa nélkül maradt.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A 2. magyar hadsereg doni katasztrófájának részeseként a családfő betegen ugyan, de mégis hazatérhetett a frontról. 1944-ben egy alkalommal csak a szerencsén múlt, hogy nem vált a házuk tetejét eltaláló gránát áldozatává: miközben a család az udvaron ásott bunkerben húzta meg magát, a családfő élelmiszert akart lehozni a padlásról. Ha nem veti magát egy ott tárolt dunna közepébe, biztosan nem élte volna túl a robbanást.

Eközben a megszálló szovjet csapatok kirabolták a környéket, a megsérült családi házból eltűnt minden érték és ingóság. Új életet kellett kezdeniük, a házat eladták, hogy a létfenntartáshoz, a gazdálkodáshoz szükséges terület és eszközök rendelkezésre álljanak. Közben 1946-ban, illetve két évvel később, 1948-ban egy-egy lánnyal gyarapodott a család, az édesapa pedig a miskolci vasgyárban is munkát vállalt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!