Betiltják a Barbie-filmet Vietnamban és Libanonban, de teljesen más okból
Betiltják a Barbie-filmet Vietnamban és Libanonban, de teljesen más okból

illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 08. 14.
Vietnamban egy térkép miatt, Libanonban a homoszexualitás népszerűsítéséért kaszálják el a filmet.

Libanonban már be is tiltották a Barbie bemutatását, miután az ország kulturális minisztere úgy ítélte meg, hogy a film “a homoszexualitást népszerűsíti”, illetve szembemegy a vallási értékekkel.

A Hezbollah síita terrorszervezet által támogatott kormány politikusa úgy látja, hogy a Barbie amellett, hogy a “szexuális átalakulást” támogatja, ráadásul a családi egységet fontosságát is lekicsinyli.

Kuvait szintén a film betiltása mellett döntött, bár általában inkább csak kivágatják a kifogásolható jeleneteket a filmekből, a Barbie esetében azonban úgy döntöttek, hogy ne lehessen bemutatni, mert az állam szerint elfogadhatatlan viselkedést népszerűsítene a lakosság körében.

Vietnamban teljesen más okból nem nézhetik majd meg a helyiek a Barbie-t: az egyik jelenetben a szőke hősnő mögött egy színes világtérkép látható, amelyen Ázsia mellett szaggatott vonallal választották le a Dél-kínai-tengert, miközben a terület egy részét Vietnam magáénak vallja.

A szaggatott vonalas megoldást Kína szokta használni a térképein annak ellenére, hogy ezt 2016-ban Hágában a bíróság visszautasította, Kína viszont nem hajlandó elismerni az ítéletet.

Vietnamban az utóbbi években több filmet is betiltottak hasonló térképügyek miatt: 2019-ben a Jetikölyköket, tavaly pedig az Unchartedet.

(Reuters / France24 / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!