hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Állampapírokkal az infláció ellen?
Gazdálkodj okosan a válságban
Állampapírokkal az infláció ellen?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 19.
A feje tetejére fordult, inflációtól terhelt világgazdasági környezetben égető kérdésként merül fel, hogy mibe fektessük megtakarított pénzünket annak érdekében, hogy a vagyonunk ne veszítse el, hanem inkább növelje az értékét. Az állampapír egy lehetséges megoldást jelenthet.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A válságok jellemezte időszakokban persze az is nagy eredmény, ha úgymond „pénzünknél maradunk” és képesek vagyunk közép- illetve hosszú távon is legalább megőrizni a befektetéseink értékét. Tartós infláció mellett – mint amilyet az elemzők globális szinten az idei évre jósolnak – ez nem is olyan egyszerű.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2022 áprilisában az éves összevetésben számított infláció 9,5% volt, miközben a jegybanki alapkamat mértéke jelenleg 5,4%-on áll. Tavaly ilyenkor a jegybanki alapkamat még csak 0,6% volt, ami jól mutatja a fokozatos monetáris szigorítást az infláció mérséklése, illetve lassítása érdekében. Márpedig, ha az alapkamat mértéke nő, az rendszerint többek között azzal a hatással jár, hogy kevesebb pénz lesz a gazdaságban, nő a megtakarítási hajlandóság és a kereslet az állampapírok iránt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!