hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Az oktatási reform a tanárok megbecsülésével kezdődik”
Interjú Csapó Benővel, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának elnökével
„Az oktatási reform a tanárok megbecsülésével kezdődik”

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

2022. 12. 15.
„Majd csak akkor mondhatjuk azt, hogy rendben vannak a pedagógus­fizetések, ha jelentős túljelentkezés lesz a természettudományi tanári szakokon” – mondja Csapó Benő egyetemi tanár, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke, akit a pedagógustüntetések kapcsán kérdeztünk az oktatásügy legégetőbb témáiról.

Sokan alapvető problémának tartják, hogy az oktatásügy a Belügyminisztérium alá tartozik, és nincs önálló minisztériuma. Ön mit gondol erről?

– Az valóban sokféle probléma forrása, hogy az oktatásnak nincs önálló minisztériuma. Ehhez hozzátenném még, hogy az is számos gondot okoz, hogy az oktatás feladatai viszont több minisztérium között oszlanak meg, és a felelősségek elosztása gyakran változik. Ez nem teszi lehetővé egy egységes, hosszú távú fejlesztési folyamat végigvitelét.

Valószínűleg az oktatás finanszírozásán is meglátszik, hogy a kormányban nincs az oktatásnak egy erős képviselője, aki érvelne a tanulás társadalmi-gazdasági jelentősége mellett, amikor az ország költségvetése készül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!