hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így alakítaná át az ellenzék a jelenlegi családpolitikát
A demográfiai probléma nemzeti sorskérdés?
Így alakítaná át az ellenzék a jelenlegi családpolitikát

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 03. 18.
Melyik párt családtámogatási rendszerével járna legjobban egy nagycsalád? Megmaradna-e a CSOK? Az ellenzéki összefogás pártjait kérdeztük arról, mit változtatnának a jelenlegi családtámogatási rendszeren.

A jelenlegi kormány ki­emelten nagy hangsúlyt helyez a családok támogatására. A házasság hetén vezető politikusok mondanak beszédet; 2018 a családok éve volt; Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter pedig folyamatosan újabb családtámogatási eszközöket jelent be. A kormány a családi pótlék mellett a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), családi adókedvezmény, babaváró támogatás, első házasok adókedvezménye, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, nagyszülői gyed formájában segíti a családokat, a négy gyerme­ket nevelő édesanyák életük végégig személyi jövedelemadó-mentességet élveznek – a teljesség igénye nélkül néhány, a legfontosabb támogatási formák közül.

A Fidesz komplex családtámogatási rendszerében a középosztálybeli nagycsaládosok járnak a legjobban, ők tudják a legtöbb támogatást felvenni. Például, a nagycsaládos adókedvezmény gyermekenként maximum 33 000 forintot jelent havonta, ami azt jelenti, hogy három gyermek esetében a szülőknek legalább bruttó 660 000 forint (bejelentett) jövedelemmel kell rendelkezni ahhoz, hogy egy házaspár maximálisan kihasználhassa azt, négy gyermek esetében ez az összeg már 880 000 forint. A rendszer célja, hogy az aktívan, Magyarországon dolgozó, jól szituált rétegnél támogassa minél több gyermek vállalását.

Azonban ez egy igen szűk réteg. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!