hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így alakítaná át az ellenzék a jelenlegi családpolitikát
A demográfiai probléma nemzeti sorskérdés?
Így alakítaná át az ellenzék a jelenlegi családpolitikát

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 03. 18.
Melyik párt családtámogatási rendszerével járna legjobban egy nagycsalád? Megmaradna-e a CSOK? Az ellenzéki összefogás pártjait kérdeztük arról, mit változtatnának a jelenlegi családtámogatási rendszeren.

A jelenlegi kormány ki­emelten nagy hangsúlyt helyez a családok támogatására. A házasság hetén vezető politikusok mondanak beszédet; 2018 a családok éve volt; Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter pedig folyamatosan újabb családtámogatási eszközöket jelent be. A kormány a családi pótlék mellett a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), családi adókedvezmény, babaváró támogatás, első házasok adókedvezménye, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, nagyszülői gyed formájában segíti a családokat, a négy gyerme­ket nevelő édesanyák életük végégig személyi jövedelemadó-mentességet élveznek – a teljesség igénye nélkül néhány, a legfontosabb támogatási formák közül.

A Fidesz komplex családtámogatási rendszerében a középosztálybeli nagycsaládosok járnak a legjobban, ők tudják a legtöbb támogatást felvenni. Például, a nagycsaládos adókedvezmény gyermekenként maximum 33 000 forintot jelent havonta, ami azt jelenti, hogy három gyermek esetében a szülőknek legalább bruttó 660 000 forint (bejelentett) jövedelemmel kell rendelkezni ahhoz, hogy egy házaspár maximálisan kihasználhassa azt, négy gyermek esetében ez az összeg már 880 000 forint. A rendszer célja, hogy az aktívan, Magyarországon dolgozó, jól szituált rétegnél támogassa minél több gyermek vállalását.

Azonban ez egy igen szűk réteg. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!