hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Létezik-e extraprofit, és ha igen, miért nem?
Különadó: kormányzati "csodafegyver" újratöltve
Létezik-e extraprofit, és ha igen, miért nem?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 23.
A 2008-as válságkezelés már bevált eszközét, a különadók rendszerét vetette be a kormány a rezsicsökkentés védelmében extraprofit adó néven. De létezik-e extraprofit? Kiket különböztet meg a kormány? Kirívó-e ez a jellegű adó?

A kapitalista piacgazdaságok alapvetően az egymással versengő, profitért tevékenykedő vállalkozásokra épülnek. Extraprofitról tipikusan két esetben beszélhetünk. Rövid távon akkor jelentkezik extraprofit, amikor a piaci környezet hirtelen változása miatt adott cégek vagy iparágak jelentős helyzeti előnyhöz jutnak rajtuk kívül álló okokból. Jelen esetben a háború előnyös helyzetbe hozza például a fegyvergyártókat vagy az energiaipari cégeket. Nem véletlen, hogy Szaúd-Arábia olajvállalata, az Aramco rekordprofitot jelentett, de hasonló kiugró nyereségről számolnak be sorra a nemzetközi olajvállalatok is.

A hosszabb távú extraprofit olyan vállalatoknál jelenik meg, amelyek valamilyen szintű monopolhelyzetbe kerülnek. Mivel ilyenkor a piaci szabad verseny csak korlátozottan tud érvényesülni, emiatt az adott cégek folyamatosan extra nyereséget képesek elérni. Ebbe a kategóriába sorolhatóak a legnagyobb multinacionális cégek. Ezek az óriásvállalatok mind méretüket, mind hatalmas politikai érdekérvényesítő erejüket is maximálisan kihasználják, és hatékonyan kiszorítják a kisebb helyi versenytársaikat, vagy egyszerűen felvásárolják őket. A globális multik könnyedén hozzáférnek a nemzetközi „adóoptimalizálási” szolgáltatásokhoz, adóparadicsomok nyújtotta lehetőségekhez is, ami szintén hozzájárul a tartósan magas nyereség fenntartásához. Ebbe a körbe tartozik például a BigTech, vagyis a nagy nemzetközi technológiai cégek.

Hogyan Jutottunk Idáig?

Az extraprofit adó előzményéhez hozzátartozik, hogy erre az évre optimizmussal fordult rá a világ és Magyarország is. A covid utáni újranyitás nagy visszapattanást hozott, és idén is a dinamikus növekedés folytatódását várták. A költségvetést is ennek alapján tervezték. A választást megelőzően a kormány igen költséges, ugyanakkor nagyon bőkezű jóléti intézkedési csomagot és adó-visszatérítéseket adott a lakosságnak. Ez meg is tette a hatását, és a fogyasztás rekordszinten nőtt az első negyed­évben. Az orosz–ukrán háború azonban minden előrejelzést borított. A már egyébként is növekedésnek indult infláció elszabadult, az energiaárak az egekbe szöktek, és az élelmiszerárak is durván megemelkedtek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!