hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez még problémát okozhat a baloldali összefogásnak
A kormánykritikusok között is népszerűek a konzervatív értékek
Ez még problémát okozhat a baloldali összefogásnak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 26.
Budapest a meleglobbit támogató libsik fellegvára, a vidék pedig az idegengyűlölő Fidesz-szavazók területe – ezt a közkeletű sztereotípiát erősen árnyalja a Republikon Intézet friss kutatása, amelyből többek között kiderül: a kormány által hangoztatott konzervatív értékek a kormánykritikusok között is népszerűek.

A Republikon Intézet múlt héten tette közzé Kettészakadt ország? – Értékrendek, politikai vélemények, médiafogyasztás összehasonlítása településtípusok szerint című elemzését. A huszonhat oldalas elemzés hét különböző témakörben mutatja be az országot reprezentatívan képviselő ötezer résztvevő válaszait: az ország helyzetének megítélése; preferenciák a következő választásokkal kapcsolatban; világnézet és értékrend; problématérkép (Magyarországon jelenleg mik a legégetőbb problémák); demokrácia-szabadságjogok-terjeszkedő hatalom; szociális és gazdasági kérdések; valamint médiafogyasztás. Mind a hét témakörben alapvetően azt vizsgálták, hogy egy-egy állítással mekkora arányban értenek egyet a Budapesten, a megyeszékhelyen, a kisvárosokban és a községekben élők.  

A legegyszerűbb azon állításokkal kezdeni, amelyekkel kapcsolatban nem igazán van eltérés a fővárosban és a községekben élők véleménye között. A magyarok többsége lakhelytől függetlenül igencsak borúlátó a jelennel kapcsolatban, és úgy látja, hogy általában véve Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. Az elégedetlenségi szint úgy nő, ahogyan haladunk a kis településektől a nagyvárosok felé. A községben lakók 49 százaléka mondja azt, hogy rossz irányba megy az ország, míg a kisvárosokban élők 52 százaléka, a megyeszékhelyen élők 55 százaléka, és a Budapesten élők 57 százaléka gondolja ugyanezt. Már másként alakul a helyzet, ha nem általánosan az ország helyzetére, hanem csak a saját lakóhelyükre vonatkozóan válaszoltak a megkérdezettek. Itt kivétel nélkül mind a négy településtípus esetén 50 százalék vagy afeletti volt azon válaszolók aránya, akik szerint saját településükön jó irányba mennek a dolgok, ezen belül is kiugróan magas a különbség abban, hogy a Budapesten élők miként ítélik meg a fővárost és az ország egészét. Míg a budapestiek csupán 37 százaléka mondta azt, hogy az ország jó irányba halad, addig ugyanezen csoport 55 százaléka szerint a főváros jó irányba.

Érdekes megfigyelés tehát, hogy a megkérdezettek sokkal pozitívabban nyilatkoztak saját településükről, melyről valós tapasztalataik vannak, mint az ország teljes állapotáról, melyről valószínűleg nagyrészt csak a médiából értesülnek. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!