hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Nem jogellenes, ha a be nem oltottak nem mehetnek közösségbe"
Vita a védettségi igazolvány körül
"Nem jogellenes, ha a be nem oltottak nem mehetnek közösségbe"

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők már szabadon mehetnek moziba, színházba vagy akár fürdőkbe.(Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

2021. 05. 06.
Több mint négymillió védettségi igazolványt postáztak már ki Magyarországon. A kis plasztikkártya segítségével szabadon mehetünk moziba, színházba, konditerembe, szemben azokkal, akik nem védettek.

Tavaly decemberben, az európai oltási kampány kezdetén, Horst Seehofer német belügyminiszter még határozottan azt mondta, hogy nem adható semmilyen többletjog annak, aki be van oltva a koronavírus ellen. 

A politikus szerint ugyanis az gyakorlatilag az oltás kötelezővé tételével lenne egyenlő, aminek önkéntesnek kell maradnia. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy lesz a koronavírus elleni védettségről szóló hivatalos igazolvány, ami nem csupán díszként szolgál: a május elején megnyílt éttermek belső tereit, a mozikat, színházakat csak a védettségről szóló igazolással vehetjük igénybe. Eddig már több mint 4,2 millió védettségi igazolványt állítottak ki hazánkban: 3,6 millió okmányt a beoltottak, több mint 660 ezret pedig a fertőzésen átesettek számára.

Magyarországon jelenleg háromféle úton lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: első, legáltalánosabb esetben, ha valaki megkapta a védőoltást, másodszor, ha pozitív teszttel igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, a harmadik lehetőség pedig, ha ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!