hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Hertha-botrány: miért hódít a sportban a véleménydiktatúra?
Petry Zsolt kirúgásának margójára
A Hertha-botrány: miért hódít a sportban a véleménydiktatúra?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

2021. 04. 08.
A Hertha BSC által is aláírt „sokszínűség Charta” azt is tartalmazza, hogy az alkalmazottak világnézettől függetlenül azonos megbecsülést és támogatást élveznek. Ezért felmerül a kérdés, hogy a berlini futballklub miért menesztette kapusedzőjét, Petry Zsoltot, miután elmondta saját véleményét?

Azt talán már az elején rögzíteni lehet, hogy a Hertha BSC magyar kapusedzője, az egykori magyar válogatott Petry Zsolt nem fogalmazott meg semmi szélsőséges álláspontot a Magyar Nemzetnek adott interjújában. „Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával, vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. (…)

Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében” – nyilatkozta annak kapcsán, hogy Gulácsi Péter beleállt a homoszexuális párok örökbefogadási jogaiért indított „Család az család” kampányba. Petry nem tett mást, mint megvédte a magyar válogatott kapusának véleménynyilvánításhoz való szabadságát, illetve maga is véleményt mondott – nem a témáról, hanem arról, hogy mit gondol Gulácsi döntéséről. Még egyszerűbben: a kapusedző nem „buzizott”, még csak állást sem foglalt a homoszexuális lobbi kérdésében.  

Fotó: AP / Michael Sohn
Petry Zsolt Fotó: AP / Michael Sohn)

A bevándorlásügyben sem vetette el a sulykot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!