"Felháborít a véleményterror" - kormánytagok sora szólalt fel Petry Zsolt védelmében
Hazai politikusok és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is a kapusedző oldalán
"Felháborít a véleményterror" - kormánytagok sora szólalt fel Petry Zsolt védelmében

Forrás: Wikimedia Commons/ Creative Commons

2021. 04. 07.
Óriási közfelháborodást váltott ki Petry Zsolt kapusedző Hertha BSC-ből való menesztése. Ahogy Gulácsi véleménynyilvánítása is megosztotta a közvéleményt, a korábbi válogatott elleni fellépés mellett sem tudtak elmenni a hazai közszereplők.

Ahogy azt tegnap megírtuk: a Hertha BSC hivatalos közleményben közölte, hogy menesztik Petry Zsolt kapusedzőt. A döntés hátterében nem sportszakmai okok állnak, hanem egy Magyar Nemzetnek adott interjú. A kormány oldalról többen is támogató bejegyzést tettek közre Petry Zsolt mellett, melyben leginkább szólásszabadsághoz való jogot emelik ki és fel teszik a nagykérdést az Európai Parlement képviselőinek is.

"Szabad-e véleményt nyilvánítani?"

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter volt az elsők között, aki kiállt a kapusedző mellett, mint a bejegyzésében írta:

"Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a magukat liberálisnak vallók üldözik az övéktől eltérő véleményt. Most olvastam, hogy a Hertha focicsapat azonnali hatállyal kirúgta Petry Zsolt kapusedzőt azért, mert egy interjúban megfogalmazta a véleményét. Érdekes módon a Hertha szerint Gulácsi szabadon kinyilváníthatja a véleményét, Petryt azonban ugyanezért kirúgták. Maguk is elismerik, hogy Petry toleráns, jó szakember, nagyon elégedettek voltak vele. Hogy is van ez?"

"Jourová, Sargentini hol vagytok?"

A külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter is hevesen tiltakozott a Hertha döntlse ellen és számon kérte az EP szólásszabadságért rendre felszólaló politikusait:

"Kedves Vera Jourová, Didier Reynders, Frans Timmermans, Judith Sargentini és minden, a véleménynyilvánítás szabadsága témájában mások gátlástalan kioktatására szakosodott, liberális európai politikus!

Németországban kirúgtak a munkahelyéről egy embert, mert elmondta a véleményét. Migrációról és családról.

Most hol vagytok? Mikor fogtok tiltakozni? Mikor indítotok és milyen cikkely szerinti eljárást?"

"Ki kell állni Petry Zsolt mellett!"

Kocsis Máté még ennél is továbbment, azt kéri Gulácsi Pétertől, hogy álljon kirúgott edző mellett:

"A Hertha kiváló kapusedzője pusztán azért vesztette el az állását, mert elmondta a véleményét egy interjúban. A véleményét! Mellesleg igaza volt: Európa felszámolta magát az eszetlen migrációval!

Kirúgásával azt is elintézték a véleményterroristák, hogy várhatóan nehezen tud majd új munkát találni, mert a vasököl arra is lesújt, aki esetleg adna neki. Nagyon remélem, hogy Gulácsi Péter kiáll majd mellette is...

Elfogadhatatlan, hogy nem a tudás és a képesség számít, hanem az idióta liberális propaganda feltétel nélküli kiszolgálása."

"A brutális szankció, amellyel éltek, sokakban félelmet, másokban szolidaritást ébresztett"

Petry menesztésével kapcsolatban a Hertha BSC vezérigazgatójának, Carsten Schmidtnek írt levelet a Magyar Nemzeti Médiaszövetség. 

„Tisztelt Vezérigazgató Úr! 

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség tájékoztatja Önt arról, hogy Magyarországon rendkívüli felháborodást váltott ki az Önök döntése, amellyel menesztették Petry Zsolt kapusedzőt. A korábbi 38-szoros magyar válogatott labdarúgónak, aki 1990-ben az Év labdarúgója volt Magyarországon, pusztán azért kellett állásából távoznia, mert elmondta a véleményét az embereket Magyarországon és Németországban egyaránt erősen foglalkoztató, közéleti, politikai témákban egy interjúban, amelyet Magyarország első számú konzervatív napilapjának adott. Ismerve az Önök nyilvánosságra hozott érveit (Petry Zsolt nem kért engedélyt az interjúra, amelyben a klub által fontosnak tartott politikai üzenetek nem jelentek meg), kijelenthetjük, ha minimálisan hibázott is a magyar sportember, a szerződésének azonnali felbontása messze eltúlzott, egyben rémisztő üzenet mindazok számára, akik úgy gondolták: lehet a liberális fősodortól eltérő véleményük a mai Európában. Önök a drasztikus döntéssel megüzenték: nem lehet! Még akkor sem, ha az nem szélsőséges és az emberek jelentős részének álláspontját tükrözi.

A brutális szankció, amellyel éltek, sokakban félelmet, másokban szolidaritást ébresztett, s most rengetegen olyanok is megismerik Petry Zsolt nevét, akik nem lévén futballrajongók, eddig nem sokat tudtak róla, de fontosnak tartják a szólásszabadságot, mint alapvető és hagyományos európai értéket. A Hertha BSC közleményének legcinikusabb, legabszurdabb része kétségtelenül az, amelyben a »sokszínűségre és a toleranciára« hivatkoznak egy olyan döntés indokaként, amely világossá teszi, hogy az európai embereket erősen megosztó kérdésekben csak egyetlen véleményt tartanak elfogadhatónak. Azt üzenik ezzel, hogy sokszínűségről szó sem lehet, s aki nem áll be a sorba, az minimális toleranciára sem számíthat. Hiába végzi az illető – önök szerint is – kitűnően a munkáját évek óta, hiába szögezi le a Hertha BSC közleménye is, hogy soha nem ragadtatta magát homofób vagy rasszista megnyilvánulásra, a berlini klub sajnos fontosabbnak tartotta, hogy behódoljon a Németországban szinte egyeduralkodó liberális politika és média nyomásának, mint azt, hogy kiálljon a szakmai feladatát nagyszerűen teljesítő munkatársa mellett. Petry Zsolt hajlandó volt egy lapinterjúban a saját véleményét megfogalmazni az ilyenkor kötelezően ismételgetett közhelyek és álszent panelek helyett.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség kötelességének tekinti, hogy kiálljon nemcsak Petry Zsolt, de elsősorban a szólásszabadság és a média jogai mellett – az önök rémisztően kirekesztő gyakorlatával szemben. Petry Zsolt azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy aki csak bírálni merészeli egyes nyugati országok önveszélyes bevándorláspolitikáját, azt rögtön rasszistának bélyegzik. A Hertha BSC pedig sietett bebizonyítani, hogy ebben bizony semmi túlzás nincsen. Őnök valóban ezt teszik, sőt nem elégszenek meg ennyivel.Közleményükben Petry Zsoltot bocsánatkérésre kötelezik, holott tudják, hogy nem neki kellene bocsánatot kérni, hanem önöknek, akik most ellehetetlenítik az ő és családja életét, majd végtelen cinizmussal »minden jót« kívánnak neki. Abban a biztos tudatban, hogy az önök által rásütött bélyeg miatt soha senki sem meri majd alkalmazni a német futballban, amelyet húsz éven át alázattal szolgált.

Budapest, 2021. április 7. 

Magyar Nemzeti Médiaszövetség”

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!