hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
A Petry-ügy és a félelem társadalma
Kedves Olvasó!

2021. 04. 08.
Amikor néhány héttel ezelőtt az Európai Parlament határozatot hozott arról, hogy az Unió területét „LMBTQI szabadságzónának” nyilvánítja, még azt gondolhattuk, hogy ez Brüsszel megszokott pótcselekvéseinek egyike, amelyet a járvány idején sem szüneteltetnek. Aztán kiderült, a fele sem tréfa: a szivárványideológiát tényleg csak támogatni lehet, kritizálni nem. A sokszínűség csak az egyetértőkre vonatkozik, a másként gondolkodók számára nincs alkotmányos jog a véleményszabadságra.

Mindez már a sport világába is beszivárgott. Egy magyarországi lapban, magyar nyelven elmondott vélemény miatt a Hertha BSC azonnal kirúgta Petry Zsoltot. A berlini futballklub lépése azt üzeni: ma keresztényés családellenes véleményt bárki szabadon megfogalmazhat Németországban (még emberi jogi hős is lehet belőle), de az Európai Parlament által deklarált társadalmi dogmát nem kérdőjelezheti meg. Egy nyugat-európai munkavállalónak ma egyre több helyen írásban kell nyilatkoznia arról, hogy lemond a legalapvetőbb emberi jogáról, a lelkiismereti szabadságáról.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika
Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

Az emberi jogok egyik legbátrabb 20. századi harcosa, a szovjet zsidók szabadon bocsátásáért 13 évet a Gulagon töltő Natan Saranszkij megfogalmazása szerint „egy társadalom akkor szabad, ha ott bárki elmondhatja nyilvánosan a véleményét anélkül, hogy megtorlástól kellene tartania. Amelyik társadalomban ez nem lehetséges, az nem szabad társadalom, hanem a félelem társadalma.” Németország most ezen a teszten elbukott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!