hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatvanéves a magyar panel
Egy társadalmi kísérlet utóélete
Hatvanéves a magyar panel

Forrás: Fortepán

2020. 04. 16.
Néhány éve még „temettük” a panelt, mint amelynek lejárt az ideje, és a lebontásukról értekezett a sajtó. A magyar panel azonban váratlanul „feltámadt” és ma újra reneszánszát éli.

A magyar panellakásokat 30-50 évre tervezte a hazai pártvezetés, az élet azonban felülírta a terveket: a panel hazai története immár meghaladja a 60 évet (!). Az első, kísérleti jelleggel épített panellakást 1960 januárjában adták át Sztálinvárosban (a mai Dunaújvárosban), amelyet közel 800 ezer lakás felépítése követett az országban.

Rekorder toronyház

Magyarország legmagasabb panelháza, a 25 emelet magas „pécsi magasház” 1974-től 1976-ig épült, az építés technológiai hibája miatt azonban 1989-ben életveszélyessé nyilvánították és kiürítették. A 250 otthonnal rendelkező épület ezután mint Közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete került be a Guinness Rekordok Könyvébe. Az épületet többször is fel akarták újítani, szerkezetét megerősíteni, 2003-ban például 360 millió forintot költött rá az önkormányzat, de csak néhány évre sikerült lakhatóvá tenni. Végül 2015-ben a bontás mellett döntöttek. A teljes bontási munkálatok 11 hónapig tartottak, s a költségük is tetemes: a projekt az adófizetők 1,256 milliárd forintjába került.

a "pécsi magasház"
(forrás: Fortepan)

A panellakások a fejlett Nyugaton is elterjedtek, de az igazi karriert a volt szocialista országokban futották be a múlt század második felében. A második világháború után óriási lakáshiány lépett fel a háborús károk, az urbanizáció, valamint a családok szerkezetének megváltozása miatt. Gyorsan és olcsón felépíthető lakások tömegére lett szükség. Fontos követelmény volt a modernizálás is, hiszen 1949-ben a hazai lakások 90 százalékában nem volt fürdőszoba, 83 százalékuk még bevezetett folyóvízzel sem rendelkezett, a lakások 70 százaléka pedig egyszobás volt. A szükségre a legadekvátabb választ a Szovjetunió és a keleti blokk adta a panellakások tömeges felépítésével. Ezzel egy új, társadalmi kísérletnek is beillő korszak kezdődött Keleten, amikor a kor technológiája és a keleti blokk politikája találkozott az aktuális gazdasági, szociális és társadalmi kihívásokkal. Az 1989-es rendszerváltásra a panellakások száma közel 800 ezerre nőtt az országban, s ma is minden ötödik honfitársunk panelben lakik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!