2002. 10. 04. (VI/40)
Álmodozni néha veszélyes

Álmodozni néha veszélyes

2002. 10. 06.
Izraelben már "megszokottá" válnak a gyilkos merényletek, és az Ország lakóin kívül borzadva látják ezt nemcsak a diaszpórában élő zsidók, de az eddigieknél buzgóbban imádkoznak manapság Jeruzsálem békességéért az evangéliumi keresztények is világszerte. Az Izraelt hibáztató és mérsékletre intő "tárgyilagos" médiát figyelemmel követve azonban úgy tűnik, hogy nemcsak a korábbi történelmével és politikájával a holokausztot követően meghasonlott Európa – amely a keresztény erkölcs és kultúra hordozójának hirdeti magát – hagyja cserben (ismét!) ennek a csodálatos módon föltámadt, ősi népnek a régi-új országát. Oszama bin Laden láthatatlan bandájának hol itt, hol ott realizálódnak, vagy akár egyelőre csak virtuálisan fenyegetnek a különféle véres-gonosz akciói, de az általuk gerjesztett rettegés és a globális világ elé meredő kérdőjelek árnyékában már Amerikában is, sajnos mind többen kezdenek különbséget tenni a szeptember 11-éhez kötődő emberiségellenes világterror – és az őrült palesztin dzsihád több ezer zsidó és arab áldozata között. Elismeréssel és szeretettel adózóm tehát Szántó T. Gábornak, a Szombat főszerkesztőjének, a témát elemző minapi értékes dolgozatáért (Álom Jeruzsálemről. Hetek, 2002. szeptember 13.).
Néhány ötlet a második kamarából

Néhány ötlet a második kamarából

2001. 08. 19.
Medgyessy Péterrel a rendszerváltást bevezető nyolcvanas évek végén egy olyan tanácskozáson találkoztam, ahol az alkoholizmus elleni védekezés civil szervezetének, a Józan Élet Egészség- és Családvédő Országos Szövetségnek a megalakítását latolgattuk. A magyar népesség fogyatkozásában döntő szerepet játszó, idő előtti halálozás e legfőbb tényezőjének a megfékezésével, néhány közhely ismételgetésén túl, akkoriban sem foglalkozott túl sok politikus. Jól emlékszem, Medgyessy annyira kerülte a feltűnést, hogy a tanácskozás vezetőjeként észre sem vettem érkezését. Csak akkor ismertük föl, amikor a sorok közül szólásra emelkedett. A szinte önmagának feltett kérdéseire kiutat kereső véleményének igencsak szerényen, de a hallgatóságot mégis valamilyen együttgondolkodásra késztetve adott hangot. Meglepődésünket az is fokozta, hogy eladdig nem tapasztaltuk – ahogyan mindmáig se –, hogy a vezető gazdaságpolitikai-pénzügyi szakembereket az jellemezné, hogy felismerik az államháztartás rövid és hosszú távú negatív szaldóját az alkoholizmus terjedésében.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!