hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Álmodozni néha veszélyes

2002. 10. 06.
Izraelben már "megszokottá" válnak a gyilkos merényletek, és az Ország lakóin kívül borzadva látják ezt nemcsak a diaszpórában élő zsidók, de az eddigieknél buzgóbban imádkoznak manapság Jeruzsálem békességéért az evangéliumi keresztények is világszerte. Az Izraelt hibáztató és mérsékletre intő "tárgyilagos" médiát figyelemmel követve azonban úgy tűnik, hogy nemcsak a korábbi történelmével és politikájával a holokausztot követően meghasonlott Európa – amely a keresztény erkölcs és kultúra hordozójának hirdeti magát – hagyja cserben (ismét!) ennek a csodálatos módon föltámadt, ősi népnek a régi-új országát. Oszama bin Laden láthatatlan bandájának hol itt, hol ott realizálódnak, vagy akár egyelőre csak virtuálisan fenyegetnek a különféle véres-gonosz akciói, de az általuk gerjesztett rettegés és a globális világ elé meredő kérdőjelek árnyékában már Amerikában is, sajnos mind többen kezdenek különbséget tenni a szeptember 11-éhez kötődő emberiségellenes világterror – és az őrült palesztin dzsihád több ezer zsidó és arab áldozata között. Elismeréssel és szeretettel adózóm tehát Szántó T. Gábornak, a Szombat főszerkesztőjének, a témát elemző minapi értékes dolgozatáért (Álom Jeruzsálemről. Hetek, 2002. szeptember 13.).

Zsidó-magyar íróként szeretnék azonban vitába szállni a kiutat kereső, tiszteletre méltó zsidó-magyar írótárssal, akivel mégiscsak egy hajóban evezünk. A nagy kérdés az, hogy ugyan merre. Nyugodtabb vizek felé-e végre-valahára, vagy egy olyan szurdok zuhatagja felé tartunk, ahol a sajkánk már-már kormányozhatatlanná válhat. Megértettem és elismerem, hogy ugyanez a gond aggasztja őt is.

Őszintén sajnálom, hogy véleményünk homlokegyenest eltérő mégis. Éppen riasztó diagnózisa nyomán döbbentem rá arra, hogyan kezd burjánzani, s szövődik össze a hagyományos, fasisztoid antijudaizmus múlt században diszkriminált érvrendszere az antikapitalista, humanista baloldal frazeológiájával. Ám bennem is igazolódott a bevezetőjében előre jelzett aggodalma, hogy a – Jeruzsálemet nemzet- és vallásközi világfővárossá avatni kívánó, s némileg a pápai álmokkal rokonítható – "avantgárd javaslata" éles visszautasításra fog találni mindenfelé, elsősorban a naponkénti halálos fenyegetettségben élő Izraelben. A szerző merész ötlete kísértetiesen emlékeztet a már csaknem hetvenéves, hírhedt müncheni paktumra, amely révén a Hitlert megbékíteni és kiengesztelni törekvő nyugati diplomaták egyetlen tollvonással fosztották meg a csehszlovák demokráciát a védekezés reális esélyétől, amikor beleegyeztek a Szudéta-vidék beolvasztásába a Harmadik Birodalomba. Ideje lenne végre észbe kapni, hogy a terrornak nem lehet engedményeket tenni, mert attól csak nő a farkas étvágya.

Hát semmit sem tanultunk volna a történelmünkből, az ismétlődő elárultatásainkból? Hadd elevenítsek fel néhány jellemző példát. Különösen a kelet-európai pogromoktól joggal megriadt zsidók örültek Herzl Tivadar álma realizálódásának, amikor az első világháború végén elhangzott a palesztinai zsidó otthon megteremtését előrevetítő Balfour Nyilatkozat. De aztán mi következett? Az olajérdekeket és az "oszd meg és uralkodj" ősi elvét követő brit kormánypolitika évtizedeken át szabotálta saját nyilatkozatának végrehajtását, s még a háború alatt is képes volt a szerencsétlenek korlátlan befogadása helyett inkább viszszafordítani a Palesztina felé tartó, menekülni próbáló közép-európai zsidók ócska bárkáit, Hitler haláltáborai felé! Vagy el lehet (el szabad?) felejteni, hogy alig száz év alatt milyen megalázó zsidótörvényekbe, végül pedig az auschwitzi haláltáborokba torkollt a 19. század minden megható – s lelkes ovációval fogadott – emancipációs ígérete? És hogy a világégést és a vészkorszakot lezáró 1945-ös felszabadulásra is hogy "ráfáztunk", mert a lágerekből mutatóban hazatántorgott generációmaradékunk pirosló reményeit s az összes illúziónkat milyen hamar foszlatta szét a Szovjetunió cionista ügynökökre vadászó, orvospereket koncepcionáló, vicsorgó antiszemitizmusa? Mikor leszünk hajlandók végre felfogni, hogy a zsidóellenesek nem abban tévednek, hogy egyáltalán létezik világösszeesküvés, csak abban, hogy annak korántsem szervezői, hanem inkább elszenvedői vagyunk! A világ zsidósága ugyanúgy, mint Izrael újjáéledt állama a Földközi-tenger partján. És ez nem rajtunk múlt vagy éppen múlik, akár a jelenben, akár a jövőben. Jeruzsálem ugyanis nem véletlenül "botránykő" az emberiség történetében, a világtörténelemben. Ez az igazi oka, hogy racionálisan "megoldhatatlanok" Jeruzsálem problémái, s a "politikai forgatókönyvek szerint (ezért) nincs kiút". "Izrael olyan vonatkoztatási ponttá vált – írja Szántó T. Gábor –, melyhez képest a nemzetközi közösség egymással szemben álló érdekcsoportjai nemcsak a konkrét válsággóccal összefüggő véleményük alapján viszonyulnak, de esetenként más szövetségi viszonyaikat is Izraelhez, vagy mások Izraelhez fűződő kapcsolatához képest alakítják ki, mint ahogy alkalmasint egyéb konfliktusaikat is a közel-keleti viszályban elfoglalt szerepük mentén artikulálják."

Ha viszont ez az igazság, a megoldást is csak a Biblia alapján lehet keresni – és megtalálni. Ezt figyelembe véve, a kívülről gerjesztett palesztin válság sem kezelhető az Izraelt környező arab világ jóakarata, modernizálódása és demokratizálódása nélkül. 


(A szerző író)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!