hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Valóra válhat az „Elon-prófécia”
Ki nyitja meg a „menny kapuját”?

2018. 06. 07.
SpaceX vagy NASA? Tempót vált a modern űrverseny, és Jövőre már fellőhetik azt a hordozórakétát, amely 2022-ben a holdra, 2030-ban pedig a marsra viszi az embereket.

„Az űrrakéta megszabadítja az embert a láncaitól, azoktól a gravitációs béklyóktól, amik a Földhöz kötik, és megnyitja számára a menny kapuját” – nyilatkozott 1957-ben a Time magazinnak az az ember, akinek rakétája először lépett ki a világűrbe, mielőtt halált hozott volna London és Antwerpen lakosaira. Wernher von Braun alkotása, a V2 inter­kontinentális rakéta lett az alapja mind az orosz, mind az amerikai űrprogramnak.

A szenvedély, ami a német mérnököt jellemezte, a mai napig megragadja azokat, akik az égbe vágyakoznak. Bár 1940-ben belépett az SS-be, és húszezer, zömében zsidó munkást dolgoztatott halálra, az még Hitler számára is világos volt, hogy a zsenit a Harmadik Birodalom fényes jövője csak addig érdekli, amíg az közvetve támogatja űrbe törő, merész álmait. 1944 tavaszán rövid időre le is tartóztatták, azzal a váddal, hogy a katonai szempontok helyett saját űrhajózási becsvágyát építi a háttérben. Végül azonban – megkerülhetetlen szerepe miatt – a Gestapo mégsem állította falhoz a csillagok megrögzött szerel­mesét, hanem sietve visszaküldte a föld alatti gyártósorhoz, hogy még több rakétát készítsen.

Életrajzírója, Michael J. Neufeld sze­rint Braun makacs szenvedélye az űr iránt messze megelőzte a korát. Erkölcsi gátjait, de a nácik iránti elkötelezettségét is felülírta a vágy, hogy személyesen is átléphessen a „menny kapuján”. Még 1970-ben, hatvan­évesen is lobbizott azért, hogy egy­szer egy űrhajó fedélzetén maga is elhagyhassa a Földet, és bárkinek kész volt eladni magát az ügy érdekében. Állítólag az angol főváros sikeres bombázása után úgy nyilatkozott kollégáinak, hogy „a rakétateszt sikeres volt, csak éppen rossz bolygón landolt a rakéta”. Ragyogó tehetségét azonban bizonyítja, hogy alig 25 évesen négy­száz embert irányított a Wehrmacht első rakétagyárában, 1942-ben pedig már ötezren dolgoztak a keze alá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!