hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csodaország és Sohaország
Sok nyitott kérdés marad Trump izraelpárti béketerve után
Csodaország és Sohaország

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 16.
Meglepő pillanatban jelentették be „az évszázad béketervét” az izraeli–palesztin konfliktus rendezésének új kereteiről. Bár a terv alapvetően borította föl Izrael javára a korábbi paradigmákat, a béke még nincs karnyújtásnyira.

Trump stábja három éve dolgozik az izraeli–palesztin viszály rendezésén; a terv jelentős részét már korábban felvázolták, ám különösen az izraeli belpolitikai helyzet többször halasztásra ítélte annak nyilvánosságra hozatalát. Most, hogy Trump ellen már szenátusi szinten zajlik az impeachment (vád alá helyezési) eljárás, Netanjahut pedig még aznap vád alá helyezték, hogy lemondott mentelmi jogáról, a két vezető nagy ünnepség keretén belül jelentette be a béketervet Washingtonban.

Nem egyenlő felek

Ami talán leginkább szembetűnik a mostani bejelentéssel kapcsolatban, hogy a korábbiakkal ellentétben (Oslo, Camp David stb.) a palesztin vezetés nem képviseltette magát. Mahmúd Abbász Trumpot súlyosan gyalázva távol maradt a megbeszéléstől, amire az amerikai államfőtől személyes meghívást kapott volna, ha történetesen felveszi neki a telefont.

Ez már előre jelezte (és minden bizonnyal összefüggésben áll a fenti kiindulóponttal), hogy maga a béketerv is most először kezeli másképp a feleket. Valóságos nemzetközi jogi anomáliának számít, hogy mindeddig a nemlétező palesztin állam képviselője, akinek még Izrael állam zsidó jellegének elismerésével is problémái akadnak, egyenlő partnerként ülhetett a tárgyalóasztalhoz, ahol rajta kívül valós államok vezetői foglaltak helyet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!