hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vírus határok nélkül
Kína küzdelme
Vírus határok nélkül

Fotó: AP / Mark Schiefelbein / Hetek-grafika

2020. 04. 16.
A korábbi hasonló járványoknál gyorsabban terjed, ám egyelőre a halálozási rátája kevésbé rossz a Kínában megjelent koronavírusnak. És mintha Peking is átláthatóbban folytatná a járvány elleni harcot, bár vannak információk, amelyek árnyalják ezt a képet. Hogyan éli meg a történteket egy magyar fiatalember? Kialakulhat-e szupervírus és globális vészhelyzet?

„A kínai újévi ünnepek után a héten nyitottuk volna ki az éttermünket, de a kormányrendelet értelmében mi is zárva tartunk, maximum a házhoz szállítás fog működni, hacsak nem rendelnek el kijárási tilalmat. Mondjuk, a futárok közül is csak a bátrabbak közlekednek a városban, és ők sem adják át a megrendelt ételt, csak leteszik az ajtóban” – mondta a Heteknek Zoltán, aki kínai feleségével és kisgyermekükkel kínai viszonylatban közel, 1300 kilométerre laknak Vuhantól. Attól a várostól, ahol decemberben jelent meg egy tüdőgyulladást okozó új koronavírus (amely lapzártánkig 6 000 megbetegedést és 132 halálesetet okozott Kínában, és csaknem száz fertőzést regisztráltak világszerte). A várost – több más sokmilliós metropolisszal együtt – karanténba zárták, a kínai kormány pedig mindenhol azt javasolja, hogy senki ne hagyja el az otthonát, ha mégis, akkor viseljen egészségügyi maszkot, a kínai újévvel együtt járó munka- és iskolaszünetet pedig meghosszabbították hétfőig. 

Zoltán és felesége egy kifejezetten népszerű éttermet működtet egy 17 milliós városban, ezt nyitották volna most ki az újévi munkaszünet után. „Az utcában mindig óriási a gyalogos forgalom, most viszont gyakorlatilag senki nem jár erre, pontosabban erre sem. Ez egy óriási város, de olyan mintha kihalt volna, döbbenet” – mondja a magyar fiatalember. Hozzáteszi: egyik alkalmazottja „csak” 800 kilométerre utazott el, hogy meglátogassa a szüleit, de vissza már nem tudott jönni, mert azt a térséget is lezárták.

Vannak, akik a kikukázott maszkokat újra eladják, de van igény a biológiai védőruhára is, 1,3 millió forintnak megfelelő jüanba kerül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!