hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerikai politika katari pénzből?
Több amerikai vezetőt is lefizethettek az Öböl menti államból
Amerikai politika katari pénzből?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 14.
Mi a közös Trump zsidó vejében és a hírhedten antiszemita és Trump-ellenes demokrata képviselőnőben, Ilhan Omarban? Egy eskü alatt tett bírósági tanúvallomás szerint az, hogy mindketten igen nagy pénzösszegeket kaptak Katartól az elmúlt években. És ezzel nincsenek is egyedül…

Khalid bin Hamad Al Thani sejk az első katari származású ember a világtörténelemben, aki Forma–1-es versenyautót vezetett, nem mellesleg a dohai királyi család tagja. November végén Floridában bíróság elé állították, mivel a vád szerint amerikai testőrének parancsot adott, hogy öljön meg két embert, fogva tartott egy amerikai állampolgárt, illetve az előbb említett testőrt és családját is halálosan megfenyegette. Azonban nem is annyira a sejk vagy a tettei okoztak botrányt, hanem egy tanúvallomás, amely igen kényes és zavarba ejtő információkat hozott nyilvánosságra az amerikai politika több fontos szereplőjéről is.

Alan Bender
(forrás: Twitter / Alan Bender)

A tanú, Alan Bender, kuvaiti születésű kanadai üzletember némely liberális sajtóorgánum szerint több Öböl menti monarchia ügynökeként is tevékenykedett az elmúlt években. A bíróságnak küldött videoüzenetében elmondta, hogy Katar arra törekszik, hogy politikusokat, újságírókat vásároljon magának az amerikai politikai paletta minden oldaláról, hogy érdekeit érvényesítse rajtuk keresztül. Állítása szerint többek között Jared Kushner, Trump elnök veje és főtanácsadója, Ilhan Omar, demokrata képviselőnő, Linda Sarsour, politikai aktivista, Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, valamint a The New York Times és a The Washington Post több riportere is érintett az ügyben.

A kiválasztott

Bender elmondta, hogy három katari tisztviselő (többek között az ország nemzetbiztonsági miniszterének titkára) azzal kereste meg, hogy szervezzen be számukra politikusokat, akik Katar érdekeit képviselhetnék. Miután azonban nem akart kötélnek állni, elmondták, hogy már most nagyon sokan rajta vannak a bérlistájukon, többek között az Izrael-ellenes kirohanásairól is ismert, muzulmán vallású Ilhan Omar, Missouri állam képviselőnője is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!