hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új és elpusztuló világ
A Fekete Halál és a himlő következményei (Járványok és politika 3.)
Új és elpusztuló világ

Pieter Bruegel the Elder / The Triumph of Death by

2020. 04. 20.
Egy-egy járványnak a történelemre gyakorolt politikai, gazdasági vagy éppen morális következményei sejtetik, hogy mivel járhat egy súlyos világjárvány akár manapság is. A 14. században Európát elárasztó nagy pestisjárvány és a felfedezéseket követő, Közép- és Dél-Amerikán végigsöprő járványhullámok után világunk többé nem volt ugyanaz.

Vegyük tehát górcső alá azt a nagy európai pestisjárványt, amelyet fekete halál néven ismerünk és 1347–1353 között becslések szerint 75 millió embert pusztított el kontinensünkön (ami a korabeli Európa lakosságának közel fele volt). Ne felejtsük el, hogy az egész Földön akkor mintegy 500 millió ember élt. Ismert, hogy a pestis már korábban is több esetben végzett hatalmas pusztítást, de mégis ez a tombolása sokkal erőteljesebben fennmaradt az európai gondolkodásban, mint a korábbi vagy a későbbi megjelenései. Mi lehet ennek az oka? Nem csupán az, hogy erről a járványról számos forrás áll a rendelkezésünkre, hanem sokkal inkább az utóhatása. Elmondhatjuk, hogy mind politikai, mind gazdasági, mind társadalmi és kulturális szinten egy új világ született meg a 14. század második felében.

A halál térhódítása

Közismert, hogy 1346-ban a mongolok, Kicskan kán vezetésével ostrom alá vették Kaffa városát, ami az itáliai, elsősorban a genovai kereskedők egyik legfontosabb telepe volt a Kelettel folytatott kereskedelemben. A mongolok táborában kitört a pestis, amely jelentősen csökkentette a seregeik harcértékét. Mielőtt feladták volna az ostromot, hajítógépekkel a várfalak közé lőtték a járványban elpusztultak holttestét; gyakorlatilag biológiai fegyverként használták azokat.

A feudális rendszer romlásnak indult; hűbériség helyett a rendek ideje jött el. (Wikipédia / Cleric Knight Workman)

Az ostromlók elvonulását követően a kereskedelem újraindult és ezzel a pestis kórokozói is elterjedtek a Mediterráneum térségében. Konstantinápoly volt az első állomás, ahol a negyedmilliós lakosságot soha nem látott mértékben pusztította. Az észak-afrikai muszlim világ lett a következő áldozat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!