hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre nő a feszültség
A járvány és az elfeledett idősellátás
Egyre nő a feszültség

MTI / Mónus Márton

2020. 04. 20.
Erősen borzolja a kedélyeket, hogy a hazai és külföldi idősotthonok lakóit tizedeli a járvány. A szociális dolgozók nincsenek irigylésre méltó helyzetben, úgy tűnik, a Pesti úti idősotthonban kipattant botrány kellett ahhoz, hogy valamivel több figyelmet kapjanak, mint eddig.

Márciusi nyílt levelében a védőfelszerelés sürgős biztosítását, a munkafeltételek javítását, a dolgozói létszám növelését és jobb anyagi megbecsülést kért – a járványidőszak fokozott terhelésére való tekintettel különösen – a Szociális Szakmai Szövetség. A szervezet a százezer dolgozót foglalkoztató szociális ágazat nevében fordult kérésével a miniszterelnökhöz, még az idősotthonokban kirobban botrányokat megelőzően.

A levélre Kásler Miklós Emmi-miniszter reagált, felsorolva, mi mindent tett eddig a tárca a területért. Hivatkozott arra, hogy a tisztifőorvos március 8-tól látogatási és intézmény-elhagyási tilalmat, valamint felvételi zárlatot rendelt el a szociális bentlakásos intézményekben, továbbá a járványhelyzetre vonatkozóan szakmai protokollokat, útmutatókat küldött szét. A szociális dolgozók ígéretet kaptak védőfelszerelésre is, valamint a miniszter emlékeztette őket arra is, hogy a minimálbér és az ágazati pótlék emelésének köszönhetően összesen bruttó 14 százalékos fizetésemelésben részesültek a legrosszabbul fizetett humánszakma dolgozói. (A rendkívül leterhelt és igen mostoha körülmények között dolgozó szociális gondozók nem kapják meg az egészségügyiseknek járó egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatást sem.)

Kásler arra is kitért, hogy a tisztifőorvos határozata szerint az egészségügyi szolgáltatóktól átadásra kerülő betegeket – előzetes karantén és negatív teszt esetén – a szociális szakintézmények kötelesek átvenni. Köztudott ugyanis, hogy a kórházak a leendő koronavírusos betegek fogadása érdekében kötelesek ágyaik 60 százalékát felszabadítani – főként a krónikus és egyéb érintett osztályokon –, a betegeket pedig szükség esetén más intézményben kell elhelyezni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!