hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A pénz mozgatja a világot, tényleg
Milliárdosok alakítanák át a világot a járvány után
A pénz mozgatja a világot, tényleg

Fotó: AP / Richard Drew

2020. 05. 07.
Teljesen átrendezheti a világ pénzügyi rendszerét a koronavírus-járvány. Az egyészségügyi válsághelyzet miatt még inkább eladósodott nemzetállamokat hatalmas tőkeerővel rendelkező nemzetközi befektetési alapok és multimilliárdosok segíthetik ki. Ám mindennek ára van, nem csak pénzügyi értelemben.

pénzügyi világ alapvető újraformálásának kezdetén vagyunk. A közeljövőben – és hamarabb, mint ahogyan azt a legtöbben gondolnánk – létre fog jönni a tőke jelentős újrarendeződése. A világ legnagyobb pénzügyi csoportjainak maréknyi csapata fogja irányítani a tőke átrendeződését” – írta 2020. január 14-én kelt és a nagyvállalati vezérigazgatóknak címzett levelében Larry Fink, a BlackRock befektetési óriásalap elnöke.

A figyelmeztetés még a koronavírusjárvány európai kitörése előtt hangzott el, mégis sokan felkapták rá a fejüket.

Klímapánik után vírusválság

Nem véletlenül, mert a levél írója a világ legnagyobb befektetési alapját vezeti. Az 1988-ban létrejött BlackRock 2019 végén több mint 7,4 billió dollár (nem elírás: 7400 milliárd dollár, avagy 2,4 trillió forint – a szerk.) értékű befektetést kezelt. Több mint 100 országból vannak ügyfelei és 30 országban – köztük Magyarországon is – működnek irodái. Az általa kezelt pénz meghaladja Németország és Franciaország egyéves együttes teljes nemzeti jövedelmét, így nem meglepő, hogy a BlackRock többek között a

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!