hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vírusválság
Vírusválság

shutterstock/PuzzlePix

2020. 04. 11.
A következő világgazdasági válság eljövetelét már évek óta hangoztatják a különböző szakértők, azt azonban kevesek gondolhatták, hogy a gazdasági mutatók romlását egy szupervírus okozhatja.

A koronavírus közvetlen csapása mellett a világnak az abból közvetett módon adódó veszteségekkel is szembe kell néznie. Ilyen például a termelés leállása, a turizmus csökkenése, de az üres szupermarketek és a kisebb mozgástérrel rendelkező cégek csődjének esélye is.


Világgazdasági válság 2020?

A World Bank egy korábbi tanulmánya szerint a globális GDP 5 százalékának – számszerűsítve 3 billió dollár – vesztesége érheti a világ gazdaságát egy súlyos világjárvány esetén. Különösen bonyolítja a helyzetet, ha a járvány legfőbb gócpontja a világ második legnagyobb gazdaságában található, ami lényegében a világ termelésének jelentős részét képezi, valamint a nemzetközi turizmusban is elöl járnak a kínaiak. A világra gyakorolt lehetséges kimenetelek modellezéséhez sokan a 2003-as SARS-járvány időszaka alatti adatokat próbálják alapul venni, azonban Kína mára jóval meghatározóbb szereplővé nőtte ki magát a világ gazdaságának térképén, mint 15 évvel ezelőtt: míg 2003-ban a globális GDP 4,3 százalékát képezte a kínai gazdaság, addig ez 2018-ban már 15,8 százalékra volt tehető.

Ezek az adatok arra engednek következtetni, hogy míg a SARS-vírus üzleti életre gyakorolt hatásából szinte alig érzékelt valamit, addig a jelenlegi krízishelyzetet biztosan meg fogja érezni a világ teljes gazdasága. Az IHS Markit vállalat szavaival élve: „A kínai gazdaság bármekkora volumenű lassulása nem apró csörgedezéseket, hanem hullámokat vet a Földre.” Konkrét számok a kínai leállások okozta kiesésről még nincsenek, korai lenne még következtetéseket levonni, spekulációk azonban már vannak: A Morgan Stanley szerint Kína első negyedévének növekedési rátája 3,5 százalékosra csökkenhet, a Reuters közgazdász szakértői ezt 4,5 százalékra becsülik a korábbi 6 százalékossal szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!