hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fejben dől el
Támogatásokkal megállítható-e a népességfogyás?
Fejben dől el

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 11.
Bármennyi pénzt is tesz bele a családtámogatási rendszerbe a kormány, a társadalom elöregedését és fogyását nemzeti keretek között nem tudja megállítani. A csökkenő gyerekszám oka ugyanis a közgondolkodás régóta tartó átalakulása – állítja egy friss elemzés.

A magyar társadalom túlnyomó többségé öt évtized óta nem vállal kettőnél több gyermeket. Sőt, mára már a kétgyermekes modell dominanciája is eltűnt, miközben stabilan emelkedő trendet mutat a gyermektelen, illetve egygyermekes nők aránya. A megállíthatatlan trend okait elemezve Mihályi Péter közgazdász nemrég publikált tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy kétséges, mennyire lehet a születésszámot bármilyen állami támogatással tartósan megnövelni. Elemzéséből a teljesség igénye nélkül emelünk ki néhány elgondolkodtató részletet.

Mihályi a családtámogatások eredménytelenségét elsősorban azzal indokolja, hogy a gyermekvállalási kedv alakulása alapvetően nem anyagi helyzet kérdése, hanem sokkal inkább a hagyományos értékrend felbomlását kísérő, a 20. századi modernizációs folyamatokhoz köthető: mindenekelőtt a fogamzásgátlás elterjedéséhez és a társadalom egészét lefedő nyugdíjrendszerek kialakulásához. A közgazdász emlékeztet arra: a garantált öregségi nyugdíjnak eleve van egy szülésellenes hatása, mivel lényegében megszünteti az idősek ráutaltságát az utódaikra.

A garantált nyugdíjnál is jelentősebb hatást tulajdonít a fogamzásgátló tabletták elterjedésének a ’60-as évektől, ami a női emancipáció katalizátorának számított a modern társadalmakban. Mint közismert, a korábbinál biztonságosabb és humánusabb családtervezés lehetősége megkönnyítette a nők tömeges munkavállalását, illetve mind jelentősebb beáramlását a felsőoktatásba, innen datálódik a gyerekvállalás életkorának kitolódása (a nőknél is, de a férfiaknál különösen), illetve a születésszám, majd a házasságkötések számának csökkenése is. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!