Szoros együttműködés az Apple és az amerikai hírszerzés között? Moszkva kémszoftvereket talált több ezer iPhone-on
Szoros együttműködés az Apple és az amerikai hírszerzés között? Moszkva kémszoftvereket talált több ezer iPhone-on

Illusztráció ( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 02.
Amerikai hírszerző szolgálatok több ezer iPhone-t fertőztek meg rosszindulatú szoftverrel Oroszországban, köztük olyanokat is, amelyeket külföldi nagykövetségek használnak, közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB.

Az FSZB tájékoztatása szerint az orosz távközlési infrastruktúra biztonságának vizsgálata olyan anomáliákat tárt fel, amelyek csak az Apple mobiltelefonok felhasználóira jellemzők, és amelyeket olyan, eddig ismeretlen rosszindulatú szoftverek működése okozott, amelyek "kihasználták a gyártó által előirányzott szoftveres sebezhetőségeket".

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az FSZB azt állította, hogy a megszerzett információk

"szoros együttműködésre utalnak az Apple és a nemzeti (amerikai) hírszerzési közösség, különösen az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) között".

A közlemény értelmében "a vállalat által meghirdetett személyes adatvédelmi politika nem fedi a valóságot".

Az orosz biztonsági szolgálat szerint a megfigyelés nemcsak orosz felhasználókra terjedt ki, hanem külföldi számokra és olyan SIM-kártyákra is, amelyeket oroszországi diplomáciai képviseletek használtak. Utóbbiak között voltak NATO- és posztszovjet országok, de az FSZB megemlítette Izraelt, Szíriát és Kínát is.

Az orosz alapítású Kaspersky Lab sajtószolgálata csütörtökön közölte, hogy a cég szakértői Apple mobilkészülékek felhasználásával végrehajtott célzott kibertámadást észleltek, amelynek célja az volt, hogy az iOS operációs rendszer számos sebezhetőségét kihasználva észrevétlenül kémszoftvert telepítsenek a vírusvédelmi és internetbiztonsági vállalat felső- és középvezetőinek iPhone-jára. Ez a tájékoztatás szerint titokban privát információkat, ezen belül mikrofonfelvételeket, az üzenetküldőkből származó fotókat, a fertőzött eszköz tulajdonosának tartózkodási helyéről, számos tevékenységéről szóló információkat továbbít távoli szerverekre.

A Kaspersky szerint az Apple készülékekből kiinduló kártevő szoftvert a KUMA hálózati eseményfigyelő és elemző rendszere észlelte. Kiderült, hogy a cég több tucat alkalmazottjának iPhone-ját fertőzte meg a Triangulation kémprogram. A Kaspersky Lab sajtóközleménye szerint az iOS rendszer zárt jellege miatt nincsenek szabványos eszközök a program észlelésére és eltávolítására, ezért külső eszközökhöz kell folyamodni.

A Triangulation jelenlétének közvetett jele, hogy az iOS frissítésének lehetősége blokkolva van, a program csak az iPhone gyári beállítások visszaállításával és az összes felhasználói adat törlésével távolítható el.

A Kaspersky Lab szerint nem a vállalat volt a "kémkedési művelet" fő célpontja. A cég szakértői, akik szerint az incidens fő oka az iOS zárt jellege volt, közölték, hogy a kibertámadás kivizsgálása még csak most kezdődik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal közölte: nincs tudomása arról, hogy kártevő szoftverrel fertőzött telefonokat találtak volna az orosz elnöki hivatalban. Elmondta, hogy az ottani alkalmazottaknak hivatalos célra tilos iPhone-t használniuk.

"Mindenki tisztában van azzal, hogy ezek a kütyük teljesen átláthatók. Fölösleges az önámítás. Természetesen hivatalos célokra használni őket elfogadhatatlan és tilos"

- hangoztatta.

(MTI / Hetek)

előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!