Percről percre: Rafah elfoglalása jön az iráni megtorlás helyett? - titkos megállapodást köthetett Izrael Amerikával
Cikkünk folyamatosan frissül
Percről percre: Rafah elfoglalása jön az iráni megtorlás helyett? - titkos megállapodást köthetett Izrael Amerikával

Forrás: X/IDF

Amerikai sajtóhírek szerint Izrael egészen a zsidó pészah ünnepének végéig nem fogja elindítani a támadását Irán ellen, míg vannak olyan jelentések is mely szerint egy titkos megállapodás keretében Biden belement abba, hogy Izrael elindítja a gázai rafahi hadműveletét, de cserében eláll a kemény megtorlástól Irán irányában. Hírfolyamunk a közel-keleti eseményekről. 

A legfrissebb, pénteki hírfolyamunkat az izraeli támadásokról ide kattintva érheti el.

16:00 - Tudósításunkat itt felfüggesztjük.

15:38 - Rafahról egyeztet virtuálisan az USA és Izrael

A magas rangú amerikai és izraeli tisztviselők virtuális találkozót tartanak, hogy megvitassák a lehetséges izraeli katonai műveletet Rafahban – nyilatkozta egy amerikai tisztviselő a The Times of Israelnek.

A találkozón az Egyesült Államokat Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, míg az izraeli felet Ron Dermer stratégiai miniszter és Tzachi Hanegbi, a Nemzetbiztonsági Tanács elnöke képviseli majd. 

Az első virtuális találkozóra a múlt hónapban került sor, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök megfogadta Joe Biden amerikai elnök kérését a fórum létrehozására. Washington ezeket a találkozókat arra kívánja felhasználni, hogy meggyőzze Izraelt, hogy keressen alternatívákat a legdélebbi gázai városban folytatott széles körű offenzívára, amelyet bejelentette.

15:14 - Izraeli védelmi miniszter a drónokat, rakétákat lelövő pilótáknak: a munka csak növekedni fg

Joav Gallant védelmi miniszter az Izrael elleni iráni rakéta- és dróntámadás elhárítására irányuló műveletben részt vevő vadászrepülőgép-pilótákhoz szólva kijelentette:

"Küldetéseink nem fognak csökkenni, csak növekedni. Az a valóság, hogy hét különböző színtérről támadnak minket, összetett a helyzet, ez kihívást jelent és elkísér minket"

.
Forrás: Izraeli Védelmi Mimisztérium

14:51 - Izraeli ex-dandártábornok: Irán rakéta és drónnagyhatalom, de a légvédelemben gyenge

Szakértők szerint Izraelnek nem lenne gondja az Iránon belüli célpontok eltalálásával, ha úgy döntene, hogy közvetlenül megtorolja a szombat esti példátlan drón és rakétatámadást, mivel Teheránnak elavult a légiereje és az elöregedő orosz modelleken alapul a légvédelmi rendszere.

Irán „nagyhatalom a taktikai ballisztikus rakéták és UAV-k terén” – mondja Zvika Haimovich dandártábornok, az IAF Légivédelem korábbi vezetője.

A légvédelme egy másik kérdés, nagyrészt az orosz S-200 és S-300 légvédelmi rakétarendszerek köré épül, vagy egy sor helyi gyártású megfelelője, mint a Bavar-373, Khordad, Raad, Sayyad és Talash, valamint régi amerikai és orosz vadászgépek, amelyek egy része Mohammed Reza Pahlavi sah 1970-es korszakából származik.

14:33 - Iráni külügyminisztérium: nem Amerika az ellenség

Iráni külügyminiszter:

„Miután megszületett a döntést, hogy a nemzetközi jog és a jogos védelem keretein belül adunk szükséges választ ennek a rezsimnek, tájékoztattuk Amerikát, és egyértelműen kijelentettük, hogy Iránban a válaszra vonatkozó döntés végleges...

Vasárnap hajnali 2:30-kor diplomáciai úton üzenetet küldtünk Amerikának, és igyekeztünk világosan kommunikálni, hogy nem kívánjuk fokozni a feszültséget a térségben, ami feszültség kialakulásához vezethet, azok a cionista rezsim tettei.

A hadművelet előtt azt is közöltük Amerikával, hogy nem a térségben lévő amerikai bázisokat és érdekeltségeket célozzuk meg... 

Az üzenetváltás... azzal a céllal történt, hogy helyesen megértsék Irán fellépését, és hogy megakadályozzuk a feszültség és a válság terjedését a térségben, köztünk és Amerika között."

14:18 - Irán izraeli atomlétesítmények megtámadásával fenyeget

Az Iráni Forradalmi Gárda azt állítja, hogy azonosította "az összes izraeli nukleáris létesítmény" helyét, és arra készül, hogy csapást mérjen rájuk, ha Izrael csapást mér az iráni létesítményekre.

13:56 - Forradalmi Gárda parancsnok: Irán felülvizsgálhatja "nukleáris doktrínáját"

Irán felülvizsgálhatja „nukleáris doktrínáját” az izraeli fenyegetések közepette Teherán példátlan rakéta- és dróntámadása után – jelentette ki az iráni Iszlám Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka..

„A nukleáris doktrínánk és politikánk, valamint a korábban közölt megfontolások felülvizsgálata teljesen lehetséges” – mondta Ahmad Haghtalab.

Teherán régóta állítja, hogy atomprogramja polgári célokat szolgál. Izrael azzal vádolta Iránt, hogy atombombához akar jutni.

13:37 - Új típusú fegyverekkel is támadhat Irán?

Szakértők attól tartanak, hogy Iránnak eddig ismeretlen készletei lehetnek piszkos bombákból és nagy energiájú elektromágneses fegyverekből, amelyek akár ki is iktathatják Izrael kommunikációs rendszereit.

Félelmeik azután erősödtek meg, hogy Irán azzal fenyegetőzött, hogy a konfliktus eszkalálódása esetén "soha nem használt fegyverekkel" csap le Izraelre.

13:09 - Németország: a G7-eknek reagálni kell az iráni támadásra

A G7-eknek reagálniuk kell Irán Izrael elleni támadására - jelentette kia német külügyminiszter, hozzátéve, hogy az olaszországi találkozón tárgyalnak kollégáival az intézkedésekről.

"További intézkedésekről is tárgyalunk itt a G7-ek között, mert természetesen választ kell adni erre a példátlan incidensre" - mondta Annalena Baerbock újságíróknak Capri szigetén. Hozzátette azonban, hogy "nem szabad további eszkalációnak lennie a térségben, az végzetes lenne".

A G7-országok - Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada és Japán - egy olasz diplomáciai forrás szerint várhatóan egyéni szankciókat fognak követelni az iráni rakétaellátási láncban érintett személyek ellen.

12:47 - Elvesztették egy iráni kémhajó támogatását a hutik

A hajó, amely Irán szerint "hírszerzési és logisztikai" feladatokat végzett a Vörös-tenger térségében hogy "a kalózkodás elleni" fellépés keretében, most visszaindult Iránba.

Az év elején amerikai kibertámadás érte a hajót, miután felmerült a gyanú, hogy a hutinak szolgáltatott információkat, hogy segítsen nekik a térségben lévő hajók elleni támadásokban.

12:16 - Rakétacsapás miatti tömeges sérülések ellátását gyakorolja egy észak-izraeli kórház

A haifai Rambam Orvosi Központ ma reggel gyakorlatot tartott, amelynek során egy lakóépületbe becsapódó rakéta által okozott tömeges balesetet szimulál.

A gyakorlat 100 sérült kórházba való evakuálását szimulálta, amihez a sürgősségi osztály azonnali kiürítését kellett végrehajtani. A kórház néhány meglévő, nem kritikus állapotú beteget is átvitt más kórházakba.

A Rambam a háború kezdetén hozta létre hatalmas földalatti kórházát, és készen áll arra, hogy néhány órás értesítéssel minden beteget és személyzetet átirányítson oda. A kórház azt mondja, hogy ő és a Belügyi Parancsnokság felkészült arra a helyzetre, amikor egy egyetlen lakóépületet ért csapás szélesebb körű háborúvá fokozódhat.

11:37 - Irán Izraelnek: a következő támadásunk nem fog leállni

Irán szíriai nagykövete:

"Tavaly október 7-én azt mondtam (Izraelnek), hogy ha még egyszer hibáztok, az al-Aksza vihar földrengéssé fog változni. Hibát követtetek el, és néhány órán keresztül láttátok a földrengést. Azt mondtátok, hogy készen állunk, eljöttünk, de ti az óvóhelyen voltatok. Ha megint hibáztok, a földrengés nem fog megállni".

10:55 - Biden: Világossá tettem Izrael számára, hogy ne támadja meg... Haifát

Az amerikai elnök vélhetően Rafah-t akarta mondani... Haifa ugyanis izraeli város

10:23 - Iszlám Államhoz köthető palesztin terroristát fogtak el

A határőrök őrizetbe vettek egy palesztin férfit, aki terrortámadást akart elkövetni, és az Iszlám Állammal állt kapcsolatban. Ramallah közelében fogták el, megpróbált elmenekülni a rendőrség elől, éppen az egyik tiszt fegyverét akarta elvenni, amikor végül sikerült letartóztatniuk. 

09:53 - Rakétaindítóra bukkantak egy izraeli óvodában

A rendőrség tájékoztatása szerint nem messze Tel-Avivtól, egy óvodában egy rakétára és rakétaindítóra bukkantak. A Lod városában talált fegyverekkel kapcsolatban nyomozás indult. 

 

09:46 - Izrael a Hezbollah állásait bombázta

Miközben még mindig 19 embert ápolnak kórházban a Hezbollah dróntámadása után, az Izraeli Védelmi Erők az éjszaka során számos helyszínen bombázták a libanoni terrorszervezet állásait. Két terrorparancsnokot is likvidáltak, több épületre is légicsapást mértek.

 

09:39 - Sajtóhír: Titkos alkut köthetett Izrael Amerikával

Egyiptomi tisztviselők egy katari lapnak azt nyilatkozták, hogy az Egyesült Államok belement abba, hogy Izrael elindítja a hadműveletét a dél-gázai város, Rafah ellen, cserébe viszont nem indítanak nagyvolumenű megtorló csapást Irán ellen. 

Ezeknek részleteiről már az egyiptomi felet is tájékoztatták, így az országnak van ideje felkészülni a rafahi hadművelet esetleges következményeire. 

09:27 - ABC: Nem lesz izraeli támadás pészah előtt

Az ABC Newsnak nyilatkozó amerikai tisztviselők azt állítják, Izrael nem fog támadni a pészah ünnepének vége előtt, ami egészen április 30-ig tart. 

09:15 - Hiába kérte Biden Abbászt, nem mond le az ENSZ-szavazásról

A Biden kormány szépen csendben megpróbálta rábírni a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt, hogy lépjen vissza az igényétől, hogy teljes körű ENSZ-tag legyen, de a politikus ezt visszautasította. Most az Egyesült Államok a Biztonsági Tanács országait akarja meggyőzni, hogy ellenezzék, vagy tartózkodjanak a palesztin államiságról szóló nyilatkozattól. Az USA nem szeretné, ha vétóznia kellene az ügyben. A sajtóhírek szerint Amerika vezetésével 48 ország viszont abba beleegyezett, köztük Magyarország - hogy elítéljék az iráni drón-, és rakétatámadást.

09:00 - Az EU szankciókat jelentett be

Az Európai Unió vezetői Brüsszelben megegyeztek arról, hogy szankciókat vetnek ki az iráni drón és rakétaalkatrészeket gyártó cégekre. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel azt nyilatkozta, világos üzenetet akartak küldeni.

A szerdai hírfolyamot ide kattintva érheti el.

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!