Orbán: Mereven ellenzek mindenfajta abortusztörvény-módosítást
A miniszterelnök szerint fent kell tartani a mostani abortusz-rendszert
Orbán: Mereven ellenzek mindenfajta abortusztörvény-módosítást

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

2022. 09. 30.
A kormány nem tervez abortusztörvény-módosítást, ezt a miniszterelnök nem tartja elképzelhetőnek. Erről is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel, ahol szó volt többek között a szankciókról, az energiaárakról és a nyugdíjakról is. 

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor kijelentette: az energiáért az európai emberek szankciós felárat fizetnek, ami bizonytalanná teszi a jövőt. A kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten, Brüsszelben ugyanis újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni - folytatta. 

Hozzátette: a háború elhúzódik, nincs ma ember, aki gyors lezárással számolna, viszont az árak "az égben vannak", ez gyötri az embereket, "a spekulánsok meg dörzsölik a tenyerüket". Soros Györgytől kezdve az energiacégek nagy részvényesei mind "súlyos extraprofit-milliárdokra tesznek szert" a szankciók miatt megugrott árakból.

Az energiacégek a világ legnagyobb profittal dolgozó vállalatai. Itt óriási erők kezdenek ilyenkor dolgozni, azért, hogy alkalmazkodjanak egy általuk feltételezett magasabb árhoz - fogalmazott a kormányfő. 

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatos nemzeti konzultációról azt mondta: minél válságosabb időszakot élünk, annál nagyobb szükség van az egységre, az egyetértésre. A miniszterelnök hangsúlyozta: az a tapasztalata a politikában, hogy bizonyos helyzetekben a legjobb, ha az emberek bevonhatók a döntéshozatalba, ennek pedig a jogilag legrugalmasabb formája a nemzeti konzultáció.

Az energia árát nem gazdasági összefüggések, hanem a brüsszeli politikai döntések hajtották fel - jelentette ki. Ha nem lennének szankciók, akkor ott állna az energia ára, ahol az áprilisi választások és a kampány időszakában volt.

Azzal számoltak a választások idején, hogy 100 dollár környékén stabilizálódik az olaj és a gáz ára, így a rezsiszabályok megváltoztatása nélkül is menedzselhető lesz a helyzet - ismertette.

Emlékeztetett: még a választási kampány előtt Versailles-ban volt egy csúcstalálkozó, ahol a németek és "Magyarország vezetésével az uniós országok" megállapodtak abban, hogy nem terjesztik ki a szankciókat az energiára. Júniusban azonban a németek "átálltak", Brüsszelben megváltoztatták a döntésüket és bevezették a szankciót az olajra, valamint napirendre vették a gázszankciót. 

Hangsúlyozta: sokkal rosszabb helyzetben volnánk, ha Magyarország nem harcolt volna ki mentességet az olajra vonatkozó szankció esetében. Akkor nem az árak miatt berzenkednénk, ami "elég sok fejfájást okoz", hanem az lenne a baj, hogy nincs is energia. A világpiaci árhoz alkalmazkodnunk kell, mert az "Európában lényegében mindenhol egységes", nem tudunk "külön magyar árat kitalálni" - jelezte. Orbán Viktor hozzátette:

ha holnap reggeltől nem érkezne Magyarországra gáz, azt négy és fél, öt hónapig nem érezné meg a gazdaság, mert betároltunk. 

Az uniós szankciós politikát bírálva megjegyezte, a legtöbb rossz politikai döntés kijavítható, "ilyen a szankciós döntés is". E politika megváltoztatása nélkül a szankciós felár "be fog épülni a gazdaságba, és itt marad velünk hosszú távon", a következő öt-tíz évben az életünk részévé válik - figyelmeztetett a miniszterelnök.

Családvédelem, nyugdíj

A kormány megvédi a családokat és a vállalkozásokat is a kialakult nehéz helyzetben - szögezte le a kormányfő, hozzátéve, hogy a rezsivédelem nélkül a családok átlagosan minden hónapban 181 ezer forinttal fizetnének többet. Magyarország Európában" messze az első helyen van" a családoknak nyújtott védelmi rendszer tekintetében, hiszen az átlagjövedelem 30 százalékát adja támogatásként, míg ez a németeknél 20, az osztrákoknál pedig 6 százalék - közölte.

Ezt egyelőre bírja a magyar költségvetés, és jó reményei vannak, hogy ezt a rendszert fenn tudják tartani 2023-ra is - jelentette ki. Kitért arra is, hogy a kormány a családok védelme érdekében tűzifaprogramot és barnaszénprogramot is indított, bevezette az árstopokat,

a kis- és középvállalkozások számára pedig 200 milliárd forintos támogató programba kezd, valamint gyármentő programot is indít, munkahelyvédelmi akciótervet készít elő.

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - közölte a miniszterelnök. Emlékeztetett: a kormány 2010-ben a nyugdíjak értékének megvédését ígérte, és közben - a gazdaság teljesítményére alapozva - vissza is adta a 13. havi nyugdíjat. Ez egy megállapodás, becsületbeli ügynek is tekinti - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a nyugdíjasok jövőre is meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat, és "tartjuk az inflációkövető nyugdíjemelést" is.

Hozzátette: ha a nemzetgazdaság növekedése meghaladja a három és fél százalékot, akkor nyugdíjprémiumot is fizetnek. 

"Bár erről vita van, de szerintem ez idén be fog következni"

- jelentette ki Orbán Viktor a jegybank 4 százalékos növekedési prognózisára utalva.

Orbán Viktor az ellenzékről azt mondta: nem urai saját akaratuknak, "más kottájából játszanak", ezért hiba lenne, ha az ellenzékkel való együttműködésre alapozná a kormány a politikáját. Amerikából pénzelik őket, és "aki fizet, az rendeli a nótát", most ilyen ellenzékünk van - fogalmazott.

Abortusz

A kormány abortusztörvény-módosítást nem tervez, ezt a miniszterelnök nem tartja elképzelhetőnek.

"Mereven ellenzek mindenfajta abortusztörvény- módosítást, a mostani rendszer fenntartása mellett érvelek"

- jelentette ki, megjegyezve, hogy nem ez az az ügy, amivel most foglalkozni kell, hiszen szankció van, háború van, égben vannak az energiaárak, és "itt ez a dollárbaloldal a hátunkban".

„Ilyen körülmények között nem ezzel kell foglalkoznunk. De ha foglalkoznánk vele, akkor is arra az álláspontra jutna a kormány, hogy abortusztörvény-módosítást nem tervez, nem is tartom elképzelhetőnek”

– szögezte le.

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!