Kissinger szerint Bidennek Trump "brilliáns" Közel-Kelet politikáját kellene továbbvinnie
A volt külügyminiszter Iránnal kapcsolatban is óvatosságra intette a jelenlegi adminisztrációt
Kissinger szerint Bidennek Trump "brilliáns" Közel-Kelet politikáját kellene továbbvinnie

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 10.
Dr. Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, aki Richard Nixon és Gerald Ford amerikai elnök alatt is szolgált, Donald Trump volt elnök közel-keleti diplomáciai eredményeit Nixonéhoz hasonlította. Arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak folytatnia kellene az Iránnal szembeni keményvonalas politikát.

"Úgy gondolom a volt adminisztráció egyik nagy sikere az, hogy... két dolgot elértek a Közel-Keleten:

elkülönítették a palesztin problémát az összes többi problémától és nem engedték, hogy mind felett vétóvá váljon, illetve felsorakoztatták a szunnita államokat... a síita államok ellen, ami Irán"

- jelentette ki Kissinger egy új, "Nixon-szemináriumok" névre hallgató külügyi műsorban.

A neves volt külügyminiszter áttörésnek nevezte az Ábrahám Egyezményeket (melyek keretében több arab állam létesített diplomáciai kapcsolatokat Izraellel) az arab-izraeli kapcsolatokban, és hozzátette, ezek a kapcsolatok megerősítik az öbölmenti államok és a zsidó állam Irán elleni védelmi vonalát.

"Brilliáns koncepció volt"

A műsorban Mike Pompeo volt külügyminiszter is megerősítette, hogy véleménye szerint Trump ugyanúgy hajlandó volt unortodox módon hozzáállni a külügyi kérdésekhez, mint annak idején Nixon elnök.

Kissinger szerint a Trump által Izrael és az öbölmenti országok kapcsolatában elért előrehaladást nem szabad felhígítani azzal, hogy az Egyesült Államok idő előtti tárgyalásokat kezdeményez Iránnal.

Közvetve figyelmeztette a Biden-kormányt, hogy Amerika nem tehet engedményeket Teheránnak.

"Nem szabad megszüntetni az Iránra nehezedő nyomást, amíg nem tudjuk, merre tartanak"

- szögezte le, hangsúlyozva, hogyha kiemeljük az iráni kérdést a teljes közel-keleti kérdésből, fennáll annak a veszélye, hogy elveszítjük a Trump által elért két fontos eredményt.

Azt is tanácsolta az amerikai adminisztrációknak, hogy soha ne árulják el szövetségeseiket.

(Fox News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!