Kissinger: három lehetséges kimenetele lehet az orosz-ukrán háborúnak
Ukrajna megerősödve jöhet ki a katonai konfliktusból
Kissinger: három lehetséges kimenetele lehet az orosz-ukrán háborúnak

Illusztráció.(Forrás: Youtube/Wall Street Journal)

2022. 08. 05.
A volt amerikai külügyminiszter a Spectatornak adott interjújában felvázolt három lehetséges végkimenetelt, ahogy az orosz-ukrán háború végződhet.

Kissinger korábbi, davosi nyilatkozatában felhívta a figyelmet a háború céljaival való szembenézés szükségességére, mielőtt a katonai konfliktus olyan fordulatot venne, hogy politikailag kezelhetetlenné válik. A külügyi tárca volt vezetője szerint az Oroszország és Ukrajna közötti éles választóvonalnak vissza kell állnia a háború előtti helyzetbe.

Amennyiben Oroszország a jelenlegi helyén marad, akkor Ukrajna 20 százalékát és a Donyec-vidék nagy részét, a fő mezőgazdasági és ipari területeket, illetve egy Fekete-tenger menti földsávot foglalna el. Ha ott maradna, akkor ez a háború elején elszenvedett kudarca ellenére is győzelemnek számítana, és a NATO szerepe nem lenne olyan meghatározó, mint korábban gondolták”

– mondta Kissinger a háború egyik lehetséges kimeneteléről.

A másik lehetséges végkifejlet az lehet, hogy Ukrajna „megpróbálja kiszorítani Oroszországot azokról a területekről, amiket a háború előtt szerzett meg, beleértve a Krím félszigetet is”.

Végül a harmadik lehetőség – amit Kissinger szerint Zelenszkij már elfogadott –, hogy ha a „szabad nép” meg tudja akadályozni, hogy Oroszország területeket hódítson, és a frontvonal a háború kezdetén lévő helyre térne vissza, akkor a jelenlegi agressziót sikerülne legyőzniük.

Ukrajna a háború előtti állapotának megfelelően újjáépülne, azaz visszatérne a 2014 utáni frontvonalhoz. Újra felfegyverkeznék az országot, mely szorosan kapcsolódna a NATO-hoz, akkor is, ha nem lenne annak a tagja. A fennmaradó kérdéseket tárgyalások során döntenék el.

Ha a háború a harmadik kimenetel szerint érne véget, akkor a volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint ez "jelentős eredmény lenne a szövetségesek számára.
A NATO Finnország és Svédország csatlakozásával megerősödne, ami lehetőséget teremtene a balti országok védelmére. Ukrajnának lenne Európában a legnagyobb hagyományos szárazföldi hadereje, amely a NATO-hoz kapcsolódna, vagy annak a tagja lenne".

A közelmúltbeli események után először állna elő az a helyzet, hogy Oroszországnak szembesülnie kell azzal, hogy együtt kell élnie Európával mint entitással, ahelyett, hogy Amerika lenne a legfőbb szereplő Európa nukleáris erővel történő védelmében – tette hozzá Kissinger.

(The Spectator / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!